1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Afrika Birliği, salgına karşı yardım çağrısında bulundu
Afrika Birliği, salgına karşı yardım çağrısında bulundu

Afrika Birliği, salgına karşı yardım çağrısında bulundu

A+A-

 

ABD’nin ardından koronavirüs salgınının yeni merkezi olmasından endişe edilen Afrika, yardım çağrısında bulundu. “Kıta, bu virüsün yıkıcı etkilerine karşı son derece savunmasız” diyen Afrika Birliği, borç erteleme ve tıbbi malzeme desteği talep etti.

Güney Afrika Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Genel Başkanı Cyril Ramaphosa, koronavirüs gündemiyle toplanan Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asemblesi’nin 73. toplantısında 194 ülkenin temsilcilerine hitap etti.

Afrika’nın, salgının yeni merkezi olabileceği yönündeki öngörüleri hatırlatan Cyril Ramaphosa, “Afrika bu virüsün yıkıcı etkilerine karşı son derece savunmasız ve mümkün olan her türlü destek ve yardıma ihtiyaç duyuyor” dedi.

Ramaphosa, “Afrika Birliği bu belaya yanıt verebilmek adına oldukça temkinli adımlar attı. Afrika Birliği, gelişmekte olan ülkelere salgınla mücadele ve ekonomilerini yeniden inşa etme çabalarında yardımcı olunması çağrısı yaptı. Bu yardımın, borç ertelemesini de kapsaması gerekiyor. Ayrıca teşhis ve tedavi amaçlı tıbbi malzeme konusunda yardımı da içermeli” ifadelerini kullandı.

 

Yılda 190 bin kişi yaşamını yitirebilir

Aynı oturumda daha önce bir konuşma yapan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de, yardım konusunda Afrika’ya öncelik vermenin gerekliliğine dikkat çekti. Şi, kıta çapında 50 ülkeye tıbbi malzeme yardımı yaptıklarını belirtti ve ayrıca beş uzman ekip göndereceklerini açıkladı.

DSÖ, Afrika kıtasında salgına karşı etkili önlemler alınmadığı taktirde bir yılda 83 ila 190 bin kişinin hayatını kaybedebileceği uyarısında bulunmuştu.

Ülkesinde sosyal mesafe şakasıyla gündem oldu: Tutuklanmayalım

Öte yandan Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, yaptığı yardım çağrısının yanı sıra ülkesinde bambaşka bir videoyla gündeme geldi.

Gazeteci Nwabisa Makunga’nun evinin önünde tanık olduğu ve dün Twitter’da paylaştığı videoda, yürüyüşe çıktığı görülen Ramaphosa, karşılaştığı kişilerle karantina kurallarına dair şakalaşıyor.

Kendisini selamlayan kadınlara karşılık olarak dirsek selamı veren Ramaphosa, onların fotoğraf isteğini de kırmıyor. “Gel, tutuklanmadan çekilelim” diyerek şaka yapan Ramaphosa, sosyal mesafe kurallarını hiçe sayarak yan yana poz veriyor.

Video kimileri tarafından samimi bulunurken, eleştirilere de neden oldu. Pek çok insan, halka sosyal mesafe uyarısı yapan Ramaphosa’nın kuralları hiçe saydığını savundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.