1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. Afganistan’da cumhurbaşkanlığı krizi: 2 ayrı yemin
Afganistan’da cumhurbaşkanlığı krizi: 2 ayrı yemin

Afganistan’da cumhurbaşkanlığı krizi: 2 ayrı yemin

Afganistan’da son cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Eşref Gani ile bu seçimin hileli olduğunu iddia edip yarışı kendisinin önde bitirdiğini savunan Abdullah Abdullah, gelecek hafta iki ayrı yemin töreni düzenleyecek.

A+A-

 

Hem Gani, hem Abdullah, cumhurbaşkanlığı yemin töreni için farklı davetiyeler bastırdı. Abdullah’ın sözcüsü Fraidoon Khwazoon, “Biz ulusal ve uluslararası örgütlere davetiye gönderdik ve pazartesi günü Kabil’deki tören için hazırlıklarımızı yaptık” dedi.

Gani’nin sözcüsü Sediq Sediqqi ise seçimi kendilerinin kazandığını ve bunun da tescil edildiğini belirterek, “Seçim zamanı bitti, Gani, bağımsız komisyondan mazbatasını aldı” ifadelerini kullandı.

Afganistan İcra Kurulu Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Abdullah Abdullah, seçim sonuçlarını kabul etmiyor.

ABDULLAH ABDULLAH SEÇİMİ KABUL ETMİYOR

Abdullah, oylar şeffaf bir şekilde değerlendirilemediği sürece seçim sonuçlarının geçerli olmayacağını ifade ederek, hileli oyların geçersiz sayılması gerektiğini savunuyor.

Abdullah Abdullah'ın taraftarlarından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşid Dostum da, yaptığı açıklamada, hileli oylarla seçilen cumhurbaşkanını kabul etmeyeceklerini ve paralel hükümet kuracaklarını belirtmişti.

Afganistan'da 20 Nisan'da düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanı seçimi, 2 kez ertelenerek 28 Eylül'de yapılmıştı. 14 cumhurbaşkanı adayının yarıştığı seçimin ardından yapılan itirazlar nedeniyle 19 Ekim'de açıklanacağı duyurulan kesin olmayan sonuçlar 22 Aralık'ta açıklanmıştı.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, Eşref Gani'nin oyların yüzde 50,64'ünü alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini, oyların yüzde 39,52'sini alan mevcut İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ın seçimleri ikinci, yüzde 3,85'ini alan Gülbeddin Hikmetyar'ın ise üçüncü sırada tamamladığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.