1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. Afganistan hükümetinden Taliban'la bayram ateşkesi
Afganistan hükümetinden Taliban'la bayram ateşkesi

Afganistan hükümetinden Taliban'la bayram ateşkesi

A+A-

 

 

Afganistan hükümeti Ramazan Bayramı nedeniyle Taliban ile 1 haftalık ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Ancak hükümet IŞİD dahil diğer örgütlere yönelik operasyonların süreceğini belirtti.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Twitter'dan yaptığı açıklamada ateşkesin 'Hicri takvime göre Ramazan'ın 27. gününden Bayram'ın 5. gününe kadar' süreceğini söyledi. 

AFP'ye göre Miladi takvime göre ateşkes 12-19 Haziran tarihleri arasında geçerli olacak.

EL KAİDE VE IŞİD'İ KAPSAMIYOR

Taliban'ın hükümetin ateşkes kararına uyup uymayacağı ise bilinmiyor.

Bu arada hükümetin ilan ettiği ateşkes kararının El Kaide ve IŞİD'i kapsamadığı açıklandı.

Hükümetin sürpriz kararı Kabil'de toplanan ülkenin önde gelen din adamlarının intihar saldırılarına karşı fetva yayınlamasının ardından geldi.

Fetvanın yayınlamasının ardından toplantının yapıldığı yerin önünde bir intihar saldırısı gerçekleşmiş ve 14 kişi ölmüştü.  Taliban ulemanın toplantısını kınasa da saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

Devlet Başkanı Gani hükümetin din adamlarının çağrısını da desteklediğini söyledi.

Gani açıklamasında "Afganistan hükümeti  sadece ulemanın oy çokluğuyla aldığı fetvayı değil aynı zamanda tavisye edilen ateşkesi de destekliyor. Aynı zamanda Afgan hükümeti ülkedeki tüm güvenlik güçlerine Taliban'a karşı tüm saldırıları durdurmalarını emrediyor. Ancak IŞİD, El Kaide ve diğer uluslararası terör ağlarına karşı operasyonlar sürecek" dedi.

Şubatta Gani içeriğinde örgütü siyasi parti olarak tanımanın da yer aldığı Taliban'la barış görüşmelerini başlatacak bir planı açıklamış ancak Taliban çağrıya yanıt vermeyerek yıllık bahar saldırılarını başlatmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.