1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. AFAD'dan Düzce'ye özel statü
AFAD'dan Düzce'ye özel statü

AFAD'dan Düzce'ye özel statü

Düzce'de meydana gelen su baskını ve toprak kayması nedeniyle AFAD tarafından, il genelinde "Genel Hayata Etkili"lik oluru alındı.

A+A-

Düzce Valiliğinden yapılan açıklamada, il genelinde 17-18 Temmuz tarihlerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel afeti nedeniyle Akçakoca ve Cumayeri ilçeleriyle bağlı köylerinde kaybolan 7 vatandaştan 5'inin cansız bedenine ulaşıldığı belirtildi.

Cumayeri ve Akçakoca ilçelerinde Valilikçe teknik personel tarafından bölgede yapılan afet etkisi belirleme çalışmaları sonucu hazırlanan ön hasar tespit çalışmalarının, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına gönderildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Düzce ili genelinde, 17 – 18 Temmuz 2019 tarihlerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel afetinin “Genel Hayata Etkili” olduğu ve bu afet sebebiyle yapıları hasar gören vatandaşların afetzede kabul edilmesi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülmüştür. 

Afet ve acil durumdan etkilenen yerin tamamında veya bir kesiminde; yıkılıp oturulamaz veya kullanılamaz hâle geldiği belirlenen bina sayısı, zarar gören yapı ve tesislerin önemi, mahallin ekonomik ve sosyal özellikleri, normal hayat düzenindeki aksamalar, afet ve acil durumun etkilediği alanın büyüklüğü gibi hususlar gözetilerek “genel etkililik kararı” veya “genel hayata etkisizlik kararı” alınır.

Genel hayata etkililik kavramı ile olmuş veya olması muhtemel afet ve acil durum olaylarında meydana gelen veya gelmesi muhtemel hasar ve tahribatlar değerlendirilerek, o yerin etkilenme durumunun kapsamı ve hayatın olağan akışının bozulduğu ifade edilmektedir.

Böylece meydana gelen afet ve acil durumun etkilerinin kişi ya da kişilerin kendi güçleri ile gideremeyecekleri boyutta olduğu ve bu afet ve acil durum için ilgili kanun hükümleri uygulanarak hayatın olağan seyrine döndürülebilmesi ve vatandaşlarımız için gerekli olan yardımların yapılabilmesi sağlanır.

Başta Esmahanım ve Uğurlu köyleri olmak üzere selden etkilenen vatandaşlarımız için devletimizin ilgili kuruluşları ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yardımları yapacaktır. Halen ulaşılamayan iki vatandaşımızı arama çalışmaları ile ulaşım ve altyapının iyileştirme çalışmaları devam etmektedir." 

"'Afet Bölgesi' kavramına sehven yer verildi"

Valilik, bir önceki açıklamaya da değindi. Açıklamada "Afet bölgesi" kavramının sehven yer aldığı belirtildi. 

"Afet Bölgesi" ilanı en son 2011'deki Van Depremi'nde alındı. "Afet Bölgesi" ilanı yetkisi Cumhurbaşkanı tarafından verilebiliyor.

"Sosyal medyadaki yardım haberleri asılsızdır"

Bu arada Düzce Valiliği, bazı sosyal medya hesaplarında yeralan yardım toplandığı haberlerini yalanladı.

Valilikten yapılan açıklamada, "Sel ve su baskını afeti sebebiyle Valiliğimizce düzenlenen bir yardım kampanyası bulunmamaktadır" denildi. 

Kaynak: AA, TRT Haber

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.