1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Af Örgütü: İşkence iddiaları bağımsız şekilde soruşturulmalı
Af Örgütü: İşkence iddiaları bağımsız şekilde soruşturulmalı

Af Örgütü: İşkence iddiaları bağımsız şekilde soruşturulmalı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), Çatak’ta Servet Turgut ve Osman Şiban’ın işkenceye maruz kaldığı ve helikopterden atıldığına ilişkin “şok edici iddialardan dolayı ciddi kaygı duyduğunu” açıkladı.

A+A-

 

Uluslararası Af Örgütü, 11 Eylül 2020’de Van’ın Çatak ilçesinde Osman Şiban (50) ve Servet Turgut’un (55) gözaltına alındıktan işkence edilerek helikopterden atıldıkları iddialarına ilişkin Türkiye yetkililerine mektup gönderdi.

Mektupta, hastane raporlarının incelendiği ve Şiban ile Turgut’un yüksekten düştüklerine işaret eden yaralanmaları olduğunu gösterdiğine vurgu yapıldı.

Valiliğin açıklamasındaki olay örgüsü ve hastane raporlarının çeliştiğine dikkat çekilen mektupta, “Valiliğin açıklaması, gözaltılara tanıklık eden ve her iki kişinin helikoptere bindirilirken sağlıklı olduğunu belirten köylülerin aktardığı olay örgüsüyle ve hastane raporlarıyla büyük ölçüde çelişmektedir” denildi.

“Valiliğin açıklaması kaygı verici”

Valiliğin açıklamasını ve bağımsız bir heyet kurulmamasını kaygı verici olarak nitelendiren Uluslararası Af Örgütü, işkence ve kötü muamele iddiaları için bağımsız soruşturma çağrısında bulunarak, “Dosya üzerindeki genel bir gizlilik kararı, işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldığı öne sürülen mağdurların adalete erişim hakkını engelleme tehlikesi taşımaktadır. Van Valiliği’nin soruşturmanın bu ilk aşamasında yaptığı resmi açıklama bilhassa kaygı vericidir” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, yaşananlara dair ayrıntıları şöyle hatırlattı:

“Uluslararası Af Örgütü, işkence ve diğer kötü muamele iddialarıyla ilgili ve bu kişilerin helikopterden atıldığına ilişkin şok edici iddialardan dolayı ciddi kaygı duymaktadır. Uluslararası insan hakları hukuku ve standartları, Türkiye’nin işkence ve diğer kötü muameleyi her koşulda önlemesini gerektirmektedir.

Söz konusu iddialar derhal, bağımsız ve tarafsız bir soruşturmaya tabi tutulmalı ve iddia edilen işkence veya diğer kötü muameleyi gerçekleştirdiğinden şüphelenilen kişiler adil şekilde yargılanmak üzere adalet önüne çıkarılmalıdır.

Yetkililerin, soruşturmanın belirli yönlerinin birtakım yayın kısıtlamaları gerektirdiğini iddia etmeleri meşru olabilir; ancak dosya üzerindeki genel bir gizlilik kararı, işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldığı öne sürülen mağdurların adalete erişim hakkını engelleme tehlikesi taşımaktadır. Van Valiliği’nin soruşturmanın bu ilk aşamasında yaptığı resmi açıklama bilhassa kaygı vericidir.

Uluslararası Af Örgütü, yetkililere, Osman Şiban ve Servet Turgut’un soruşturma ve sonrasındaki tüm yargılama süreçlerinde etkin hukuki temsile erişmelerini sağlama çağrısı yapmaktadır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.