1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Adım adım gidilmezse sonradan belirsizlik oluşur"
"Adım adım gidilmezse sonradan belirsizlik oluşur"

"Adım adım gidilmezse sonradan belirsizlik oluşur"

A+A-

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için olan ortak aday ilanıyla ilgili açıklamalarda bulundu. "Adımlar itina ile atılmalı, bir sıralama var ona uyulmalı" diyen Babacan, "Aksi halde ilerde yaşanabilecek belirsizlik hem altılı masayı hem ortak adayı çok zor durumlara sürükler" uyarısında bulundu.

HaberTürk yazarı Nihal Bengisu Karaca'nın sorularını yanıtlayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ortak adayın ilanıyla ilgili "Adımlar itina ile atılmalı, bir sıralama var ona uyulmalı" dedi. "Aksi halde ilerde yaşanabilecek belirsizlik hem altılı masayı hem ortak adayı çok zor durumlara sürükler" uyarısında bulunan Babacan, “Tabii artık vatandaşın da ne olduğu belli, somut bir çözüm paketi görmesi gerekiyor. Tabloyu net görmesi ve güven duyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Babacan'ın açıklamaları şu şekilde:

“BAZI BELİRSİZLİKLER GİDERİLİNCE İNSANLAR DA NET RESMİ GÖRECEK”

“Münferiden güçleniyoruz, iyi bir trend yakaladık ama insanlar altılı masa ile ilgili de çok soru soruyor. Bu soruların bazılarının cevabı var bazılarının henüz yok. ‘Tamam sizi seviyoruz ama altılı masada ne yapacaksınız?’ diye soruyor insanlar. Oradaki cevabımız netleştikçe, altılı masa çalışmaları tamamlanıp bazı belirsizlikler giderilince insanlar da net resmi görecek ve çekinen insanlar daha rahat davranmaya başlayacaklar” diye Babacan, şöyle devam etti:

“GEÇİŞ SÜRECİNİN YOL HARİTASI VE TEMEL POLİTİKALARDA MUTABAKAT BİTMEDEN...”

“Bizim en baştan beri aslında bir kronolojimiz var. 1) Geçiş sürecinin yol haritası 2) Temel politikalarda müşterek bir zemin oluşturmak 3) Ortak cumhurbaşkanı adayı ve seçim ittifakı konusunda partilerin kararlarını netleştirmesi. Geçiş süreci yol haritası ve temel politikalarla ilgili bir şablon hazırladık. O şablonu partilerin genel başkanlarına sunduk. Biraz hızlanmamız gerektiğini ve daha somut sonuçlar ortaya koymamız gerektiğini de söyledik. Geçiş sürecinin yol haritası ve temel politikalarda mutabakat bundan sonraki sürecin ana teması olacak. Bu iki çalışma bitmeden ortak aday ve seçim ittifakı konusu ele alınmaz. En azından biz istemiyoruz. Sıralamamız böyle.”

“SEÇİMİ KAZANAN CUMHURBAŞKANI İSTİFA ETMELİ Mİ?” TARTIŞMASI

Babacan, “seçimi kazanan cumhurbaşkanı istifa etmeli mi, edecekse hangi aşamada istifa etmeli tartışması”na ilişkin olarak da şunları kaydetti:

“İşte bu süreçte buna da karar verilecek. Bizim her başlık hakkında ve bu konu hakkında bir fikrimiz var ama ortak olarak bir karar verilmeli. Hangi partiler bu konuyu nasıl değerlendirecek belki süreye ihtiyaçları vardır, onu göreceğiz.”

“Bizim rakibimiz şu an iktidarda. Büyük rakip orada. Burada altı partinin birbiriyle uğraşma lüksü yok” diyen Babacan, “Vaatler bağlamında nasıl ayrışacakları” sorusuna da, “Ortak esaslarda mutabık kalınır, ana omurga korunur her parti kendi iddiasını projesini savunur” diye yanıt verdi.

“MUTABAKATA VARMADAN DİREKT ADAY İSİMLERİ ÜZERİNDEN YAPILAN HER TARTIŞMA SORUN ORTAYA ÇIKARIYOR”

“Temel politikalarda konuşup mutabakata varmadan direkt aday isimleri üzerinden yapılan her tartışma sorun ortaya çıkarıyor. Potansiyel ortak aday isimleri üzerinden yapılan her tartışma ya ideoloji ya kimlik tartışmasına dönüyor. Adayın ya da mensubu olduğu partinin evveliyatını masaya yatırmaya gidiyor iş” diyen Babacan, şunları kaydetti:

“Oysa biz ülkenin yarını ile ilgili bir mutabakata varırsak bu mutabakat masadan gösterilen aday kim olursa olsun onu bağlar. O noktadan sonra aday şuradan geliyor, eskiden görüşleri buydu, onun karakteri budur gibi meselelerin önemi kalmayacak. Güçlendirilmiş parlamenter demokrasi dokümanımızda bahsettiğiniz konularla ilgili yaklaşımın temeli atıldı. Temel hak ve özgürlüklerle ilgili çok sağlam maddeler var bu dokümanda. Bir komisyonumuz bu dokümandan on ayrı yasa metni çıkarıyor şu anda. Sadece sistem değişikliği değil. Anayasa metninde hak ve özgürlüklerle ilgili son derece çetrefilli konular var.”

"İSİM KISMI İŞİN EN KOLAYI"

İsim kısmını işin en kolay kısmı olarak gördüğünü söyleyen Babacan, “Bir kişinin aklıyla ne hale düştüğümüz görüldü, o yüzden bu bir ortak akıl projesi zaman ve sabır istiyor” dedi.

Babacan, “Mevcut sistemde seçim kazanmak istiyorsak, ortak adayla çıkmak zorundayız. Mevcut sistemde anayasayı değiştirmek istiyorsak 360 milletvekili çıkarmak zorundayız. Ben tek başıma çıkaracağım diyen varsa güzel. Ama Erdoğan dahi buna cesaret edemiyor, yanına MHPyi alıyor. Ya ortak bir aday olacak ya da riskli bir alana doğru gidilecek. O bağlamda biz ortak adayı çok önemli görüyoruz. Ama bu işin sıralaması ile ilgili tartışmaları yanlış buluyoruz. Biz kendi partimizde başkanlık kurulunda bile bu konuyu daha açmadık” değerlendirmelerinde bulundu.

“BELİRSİZLİK OLMAMASI İÇİN HER ŞEYİN ADIM ADIM TUTARLI BİR BİÇİMDE NETLEŞMESİ GEREKİR”

Babacan, “Kamuoyundaki bu aday tartışması üzerinizde baskı yaratıyor mu?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Baskı hissetmiyoruz. Baskıyla, dışardan yönlendirme ile iş yapacak bir parti değiliz. Kendi kronolojimizde adım adım gidiyoruz. Sonradan belirsizlik olmaması için her şeyin adım adım tutarlı bir biçimde netleşmesi gerekir. Aksi takdirde seçmen belirsizliği değil ‘bildiği kötüyü’ tercih edebilir. O yüzden işi ciddiye almamız ve rakibi asla küçümsememek lazım. Rakibin elinde en hafifinden koskoca bir propaganda makinesi var. Herkesin gördüğü siyahı beyaz diye anlatabiliyorlar. Ve o kadar sık tekrarlıyorlar ki insanlar kendisinin yanlış gördüğünü düşünüp ‘ah evet galiba bu beyaz benim gözüm bozuk’ diyebiliyor. Bunu küçümseyemezsiniz. Artık iş üretmek ve güven oluşturmamız gerekiyor. İnsanlar baktıklarında ne olduğu belli beş yıllık bir çözüm paketi görmeliler. Bu netliği bir an önce sağlamalıyız.”

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.