1. HABERLER

  2. İNSAN HAKLARI

  3. Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusu
Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusu

Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusu

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi, Dünya Çocuk Hakları Günü’nde, Trabzon Bahçecik cezaevi’nde bir çocuğun hayatını kaybetmesi nedeniyle Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve Trabzon Cezaevi İdaresi hakkında suç duyurusunda bulundu.

A+A-

Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi (ÇCKG) 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Trabzon Bahçecik Cezaevi’nde E.O.’nun hayatını kaybetmesi nedeniyle İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Mersin adliyeleri önünde eş zamanlı basın açıklaması yaptı, Trabzon cezaevinde tutuklu bir çocuğun hayatını kaybetmesinden dolayı Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
 
Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan suç duyurusu dilekçesinde, çok sayıda insan hakları ve hukuk dernekleri, vakıf platform ve örgüt şikayetçi olarak yer aldı.
 
Trabzon Bahçecik Cezaevi’nde çocuğun hayatını kaybetmesi olayına ilişkin, Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürlüğü ile Trabzon E Tipi Cezaevi müdürü ve personeli hakkında, “işkence ve kötü muamele, ölüme sebebiyet verme, hakkın kullanımını engelleme, görevi kötüye kullanma” suçlarından dava açılıp cezalandırılmaları istendi.
 
Suç duyurusu dilekçesinde, “Ölümün intihar sonucu gerçekleştiği belirtilse de, çocuğun yakınları tarafından ölüm vakasına dair makul şüpheler de bulunmaktadır. Mevcut şüphenin de etkili bir soruşturma yürütülerek ilgili ceza soruşturmasında giderilmesi gerekmektedir” denildi.
 
‘Psikososyal destek verecek görevli yok’
 
Suç duyurusu öncesi Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önündeki alanda toplanan grup adına Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe basın açıklamasını okudu.
 
Ümit Efe, Türkiye’nin uymakla yükümlü olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Türkiye’nin ulusal yasası olan Çocuk Koruma Kanunu’na göre, çocukların yaşam hakkının korunacağının garanti edildiğini belirtti.
 
Ancak bugüne dek hapishanelerde çocukların birçok hak ihlaline maruz kaldığını ve hayatını kaybettiğini belirten Efe, çocukların hapsedildiği cezaevlerinde yeterli psikososyal destek verecek görevlilerin bulunmadığını, buna karşın çok sayıda infaz koruma memurunun görev yaptığını belirtti.
 
Efe, bu yaklaşımın çocukların ruh sağlığını korumak için değil fiziki güvenliğini esas alan bir sistem olduğunu söyledi.
 
Son 6 yılda 10 çocuk hayatını kaybetti
 
Son 6 yılda cezaevlerinde 10 çocuğun hayatını kaybettiğini belirten Efe, “Bugüne dek gerçekleşen ve bugünden sonra gerçekleşme ihtimali olan adalet sistemi içindeki çocuk hakları ihlallerinden ve çocuk ölümlerinde en başta Adalet Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu belirterek bugün bir kez daha çocuk cezaevleri kapatılsın talebimizi tekrar ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Girişim

 
Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi: İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Çağdaş Hukukçular Derneği, Gündem Çocuk Derneği,Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği (Öz-Ge Der), Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUD), Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, İştar Kadın Merkezi, Uluslararası Çocuk Merkezi, Çocuklar İçin Adalet Takipçileri, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Çakıl Derneği, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği (TODAP), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Diyarbakır Barosu, Mersin Barosu, Sinetopya, Çocuklar Aynı Çatı Altında Derneği (ÇAÇA), Türk Tabipleri Birliği, Yeniden Sosyoloji Derneği, 7 Renk LGBT Der, Akdeniz Göç-Der, Tarlabaşı Toplum Merkezi, BES (Büro Emekçileri Sendikası), Mersin Çocuk Hakları Derneği, Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Genç Kahramanlar Platformu, Çocuk Çalışmaları Birimi, Türk Psikologlar Derneği, Sosyal Kültürel Yaşamı Destekleme Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı.


İMC

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.