1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'li Komutanı: Tek çözüm Irak'ın bölünmesi olabilir
ABD'li Komutanı: Tek çözüm Irak'ın bölünmesi olabilir

ABD'li Komutanı: Tek çözüm Irak'ın bölünmesi olabilir

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Ray Odierno, Irak'ta tek çözümün ülkenin bölünmesi olabileceğine işaret etti.

A+A-

ABD  Kara kuvvetleri komutanı Ray Odierno, Irak'ta ‘Şiiler ile Sünniler arasında bir uzlaşıya varmanın çok zor olduğunu ve tek çözümün bölünme olabileceğini'söyledi. Gelecek Cuma günü görevden ayrılarak yerini General Mark Milley'e bırakacak olan Odierno, Irak'ın gelecekte eski haline benzemeyebileceğine işaret etti. ABD Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) basın açıklamasında bulunan ABD'li general, bölünme konusunda kararın bölgeye, siyasetçilere ve diplomatlara ait olduğunu kaydetti ve bunun bir olasılık olduğunu vurguladı.

Sünnilerle Şiiler arasında barışın 'daha çok zorlaştığını' söyleyen Odierno, "Bölünmek tek çözüm olabilir. Ancak ben bunu söylemek için daha hazır değilim"değerlendirmesinde bulundu.

"ÖNCE IŞİD'İ HALLETMEMİZ GEREKİYOR"

ABD'nin bu aşamada IŞİD'i yenmeye yoğunlaşması gerektiğini belirten Odierno, “Önce IŞİD'i halletmemiz gerekiyor, daha sonra ne olacağına karar verebiliriz” dedi.

IŞİD'in hava saldırıları desteğindeki Kürt güçlerle savaşta ‘güç kaybettiğini' ifade eden komutan, Irak'taki kara güçlerinin ‘daha az' etki yarattığına işaret etti.

"KARA KUVVETLERİMİZİ SAHAYA GÖNDEREBİLİRİZ"

Odierno, IŞİD ile savaşın durgun seyrettiğini vurgulayarak, ABD'nin gelecek aylar içinde bir ilerleme kaydetmediği takdirde karada Irak ordusunun yanında asker bulundurmayı düşünmesi gerektiğini savundu. General, “Askerlerimizin savaşacağını söylemiyorum. Onlar Irak ordusunu teşvik edecek. Onunla beraber hareket edecek. Sanırım bu seçeneği uygun zaman geldiğinde Başkan Obama'ya sunmamız gerekiyor" dedi.

ABD'nin Irak'a asker göndererek IŞİD'i yenebileceğine işaret eden Odierno, asıl politik ve ekonomik sorunların çözülmediği takdirde altı ay sonra yine şimdiki noktaya dönüleceğini savundu.

ABD, 2003 yılında işgal ettiği Irak'tan tüm askerlerini 2011'de geri çekmişti. IŞİD'in 2014 yılındaki geniş saldırılarının ardından ABD, Irak'a yeniden 'danışman ve eğitmen' asker gönderme kararı almıştı. ABD bu askerlerin 'muharip' olmayacağının ve sadece Irak askerlerine danışmanlık ve eğitim hizmetleri sağlayacağının altını çiziyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.