1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'li komutan: Menbiç'ten çekilmeyeceğiz
ABD'li komutan: Menbiç'ten çekilmeyeceğiz

ABD'li komutan: Menbiç'ten çekilmeyeceğiz

A+A-

 

 

IŞİD'le mücadele koalisyonunun en üst düzey ABD'li komutanı Korgeneral Paul E. Funk, ABD birliklerinin Türkiye'nin itirazlarına rağmen Menbiç'te kalacağını söyledi. ABD'nin buradaki askeri varlığının gerginliği azaltma amaçlı olduğunu söyeleyen Funk, "Kimse yapamazken onlar Rakka'yı geri aldı. Bence bu onlara masada bir sandalye kazandırdı" dedi.

 

Associated Press'in (AP) haberine göre, Menbiçteki askerleri ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Korgeneral Funk, "Biz IŞİD'in yenilgisinin sürmesini sağlama alma amacıyla bu bölgedeyiz" dedi.

Koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon da Funk'ın Menbiç'e ziyaretini Twitter'dan duyurdu.

YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Menbiç'i IŞİD'den 2016 yılında kurtarmıştı.

Sınır kasabasının örgütten alınmasından sonra bölgeye askerlerini konuşlandıran ABD, sıklıkla bölgede devriye görevi yapıyor. Ancak Afrin'e yönelik askeri harekat başlatan ve sırada Menbiç'in olduğunu belirten Türkiye ile DSG'yi destekleyen NATO müttefiki ABD arasındaki gerginlik giderek yükseliyor.

Daha önce ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel de ABD askerlerinin Suriye'nin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Menbiç bölgesinden çekilmeyeceklerini açıklamıştı.

Gazetecilere açıklamasında Türkiye'nin itirazlarına rağmen 'ABD'nin DSG'ye olan desteğinin süreceğini' ve 'ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığının amacının gerginliği azaltmak' olduğunu söyleyen Korgeneral Funk, 'Türkiye'nin tehditlerinden çekinip çekinmediğine ilişkin soruyu da "Endişlenmiyorum. Benim iş tanımında endişelenmek yok. Benim işim savaşmak" şeklinde yanıtladı.

Diğer taraftan Korgeneral Funk "DSG liderliğine güveniyorum. Kimse yapamazken onlar Rakka'yı geri aldı. Bence bu onlara masada bir sandalye kazandırdı" ifadelerini kullandı.

DSG, ABD'nin de desteğiyle IŞİD'in sözde başkenti Rakka'yı geçen yıl ekimde örgütün elinden geri almıştı.

Menbiç'te gazetecilere konuşan ABD'li Tümgeneral James Jarrard da ABD askerlerinin ne kadar süre daha Suriye'de kalacağını söylemenin imkanı olmadığını belirterek "Şu anda askeri rol açık şekilde tanımlandı ve bu da şu anda DSG'yi desteklemek" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.