1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Abdi: PKK’nin Suriye’den çıkarılması için anlaşma yapıldı
Abdi: PKK’nin Suriye’den çıkarılması için anlaşma yapıldı

Abdi: PKK’nin Suriye’den çıkarılması için anlaşma yapıldı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı General Mazlum Abdi, varılan bir anlaşma sonucu PKK kadrolarının Rojava’dan çekilmeye başladığını dile getirdi.

A+A-

 

Uluslararası Kriz Grubu, “DSG, Kuzeydoğu Suriye’de İstikrara Giden Yolu Arıyor” başlıklı bir rapor yayımlayarak, Rojava’da yaşanan gelişmeleri ele aldı.

Söz konusu raporda, DSG ile Türkiye ve Suriye güçleri arasında yaşanan gelişmeler ve DSG Genel Komutanı General Mazlum Abdi’nin ifadeleri yer aldı.

Mazlum Abdi, Rojava’da PKK tarafından eğitilen ve Suriyeli olmayan kişilerden söz ederek, “Onlar, DAİŞ saldırılarının arttığı bir dönemde, yaşanan ihtiyaçtan dolayı burada bulunuyordu. Saldırıların yoğunlaştığı bir dönemde tüm Kürt güçlerini buraya çağırdık. Binlerce PKK’li militan Suriye’ye geldi ve burada savaştı. Bazıları çatışmalarda hayatını kaybetti, bazıları geri döndü, bazıları da sivil hayata alışmaya çalışıyor” diye konuştu.

Rojava’daki Özerk Yönetim’in kayıtlarına göre 200 bin örgüt mensubunun bulunduğunun tahmin edildiğini ifade eden Abdi, PKK’lileri kastederek, şunları vurguladı:

ABD’nin aracılığıyla yapılan toplantılara Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile diğer Suriyeli Kürt muhalif gruplar katıldı. Bu toplantılarda yaptığımız görüşmelerde Suriyeli olmayan tüm kadroların bölgeden çıkarılması konuşuldu ve bu gerçekleşiyor. Şu an için Suriye’de 200 bin askeri güç tahmin ediliyor ve başka bir güce ihtiyaç yok. Suriyeli güçlerin bölgeden geri çekilmeleri için bir zaman çizelgesi belirlemedik; ama süreç çoktan başladı ve çekilmeler devam edecektir.”

Rojava’nın AfrinSerêkaniyê ve Grî Spî kentlerinde hak ihlallerinin yaşandığına dikkat çeken Abdi, “Eğer Türkiye’nin kontrolündeki noktalarda, (Türkiye tarafı) işlenen hak ihlallerinin son bulacağına dair taahhütte bulunurlarsa ve çatışmalar son bulursa tek taraflı ateşkese hazır olduğumuzu ilgililere ilettik. Afrin’de yerlerinden edilen sivillerin evlerine izin verilmeli” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Şam’la yapılan görüşmelerin olumsuz geçtiğini dile getiren Mazlum Abdi, “Yıllardır Şam’la ortak bir yol bulmaya çalışıyoruz, ama görüşmeler olumsuz sonuçlanıyor. Bugün ikili bir anlaşmadan bahsetmek mümkün değil. Dolayısıyla Kuzeydoğu Suriye’nin statüsü, tüm Suriye’yi kapsayacak ve uluslararası garantörlerin içerisinde olacağı bir anlaşma ile olmalıdır. Bunun olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Abdi, ABD’nin Rojava’daki rolünden söz ederek, “DAİŞ’in kalıcı olarak yenilgisi için ABD ile ortaklık kurduk. Bu göreve şu an için tam olarak ulaşılmadı; DAİŞ tehdidini kontrol altına almak ve binlerce Suriyelinin buna katılmasını sağlamak için kaynak gerekecektir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.