1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB’den ‘kayyum’ açıklaması
AB’den ‘kayyum’ açıklaması

AB’den ‘kayyum’ açıklaması

A+A-

Avrupa Birliği (AB) tarafından, Türkiye İçişleri Bakanlığının Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlıklarına kayyum atama kararına ilişkin yapılan açıklamada, kararın yerel demokrasiye zarar verdiği ve ciddi endişe kaynağı olduğu belirtildi.

AB’den Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanması ve yüzlerce kişinin gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türk makamları, Türkiye’nin Güneydoğusundaki Diyarbakır, Van ve Mardin’in demokratik yollarla seçilmiş belediye başkanlarını geçici olarak görevden almış ve terörle ilgili soruşturmanın bir parçası olarak yüzlerce kişiyi gözaltına almıştır. Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk'ün yerine valilerin atanması ciddi bir endişe kaynağıdır ve 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarının sorgulanmasına neden olmaktadır. Yerel siyasetçilerin görevden alınması, gözaltına alınması ve kayyum atanması, yerel düzeyde siyasi temsilcilerden yoksun kalınmasına ve yerel demokrasiye zarar verme riskini taşıyor.

Türk hükümeti terörle mücadele konusunda meşru bir hakka sahip olsa da, bunun, Anayasa'da ve Türkiye'nin uluslararası taahhütlerinde yer alan temel haklara ve ceza hukukuna göre yapılması gerekir. Türkiye, Venedik Komisyonunun önerileri ve Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetim Şartı'na bağlılığı doğrultusunda, yerel demokrasinin işleyişini önleyen tedbirleri kaldırmak zorundadır.

AB, Türkiye’deki şiddetli terör saldırılarını açıkça ve defalarca kınadı ve mağdurların aileleriyle dayanışmasını gösterdi ancak barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüm elde etmek için güvenilir bir siyasi sürecin acil olarak yeniden başlatılması çağrısını yineliyoruz.”

 

Türkiye İçişleri Bakanlığının kararıyla bugün, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine kayyum atandı.

 

Karara göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesine Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesine Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak görevlendirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.