1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'den Çin'e İran Tehdidi
ABD'den Çin'e İran Tehdidi

ABD'den Çin'e İran Tehdidi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün yaptığı açıklamada, İran'dan petrol alımını durdurması konusunda tehdit etti.

A+A-

 

Fars haber ajansına göre, Pompeo, İran'la petrol ticaretinin yasadışı olduğunu ileri sürerek, ''ABD, Amerikan yaptırımlarını çiğneyen ülkeleri ve kuruluşları, yaptırıma tabi tutmaya hazırlığı var' dedi.

 

Bu arada Amerikan hazine bakanı  geçen pazar günü yaptığı açıklamada, 'Çin, İran'dan petrol alımını sürdürürse Amerika'nın yaptırımı ile karşı karşıya kalır' demişti.

Çin yönetimi ise Amerika'nın yaptırımlarının yasadışı olduğunu zira bu yaptırımların BM Güvenlik Konseyi'nce onaylanmadığını ve ABD'nin kendi başına buyruk yaptırımları olduğunu bildirerek İran'dan petrol alımını sürdüreceğini bildiriyor.

Bilindiği gibi Amerikan başkanı Trump'ın 8 mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan çekildiklerini bildirmesi ve aynı zamanda askıya alınan İran'a yönelik yaptırımların ise yeniden daha da fazlasıyla hayata geçirileceğini bildirmesi başta Çin ve Rusya gibi güvenlik konseyi ülkeleri olmak üzere uluslararası toplumun tepkisine neden olmuştu.

Beyaz Saray, şu ana kadar yaptığı onca baskılara rağmen İran'ın petrol ihracatını durduramamıştır.

Çin, Irak, Hindistan, Rusya, ve Türkiye gibi ülkeler ise ABD'nin yaptırımlarının kendilerini bağlamayacağını ve İran'la ticari ilişkilerini sürdüreceklerini bildiren ülkeler arasında yer alıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.