1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'den Çin ürünlerine yeni ek vergi
ABD'den Çin ürünlerine yeni ek vergi

ABD'den Çin ürünlerine yeni ek vergi

A+A-

ABD, Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar değerindeki ürünlere uygulanan gümrük vergisini yüzde 15 oranında arttırdı.

Çin saati ile perşembeyi cumaya bağlayan gece yarısından önce Çin liman ve havaalanlarından çıkan ürünlere uygulanan yüzde 10'luk vergi yürürlüğe girerken, daha sonra çıkan 5 bin 700 ürün yüzde 25'lik vergiye tabi olacak.

Vergi artırımını daha önceki zam kararlarında üç hafta önceden bildiren ABD Başkanı Donald Trump, bu kez kararını sadece 5 gün öncesinden duyurdu.

Trump, 5 Mayıs’ta 325 milyar dolar değerinde diğer kategorilerdeki Çin menşeli ürünler için de yüzde 25'lik gümrük vergisi getirmeyi planladığını duyurmuştu.

2 ÜLKE ARASINDAKİ ATEŞKES SÜRECİ

Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 1 Aralık'ta Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nde bir araya gelmiş, ülkeleri arasında bir süredir devam eden "ticaret savaşı"nın, yeni tarifelerle büyümesini önleyecek 90 günlük "ateşkes" üzerinde mutabık kalmıştı.

Ateşkes kapsamında ABD ve Çin'den üst düzey heyetler, Pekin'de 7-9 Ocak tarihlerinde ticari müzakereler için bir araya gelmiş, önceden iki gün olarak planlanan ve iki tarafın ortak kararıyla bir gün daha uzayan müzakereler sonrasında somut bir sonuç çıkmamıştı.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.