1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ABD, Yemen'de Savaşmaları İçin BAE Güçlerini Eğitti
ABD, Yemen'de Savaşmaları İçin BAE Güçlerini Eğitti

ABD, Yemen'de Savaşmaları İçin BAE Güçlerini Eğitti

Yeni belgeler, ABD Hükümeti'nin inkarlara rağmen Yemen'de savaşmaları için Birleşik Arap Emirlikleri güçlerini eğittiğini gösteriyor.

A+A-

 

Pentagon birkaç ay önce, Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen savaşında kullandığı uçaklara yakıt vermeyi durdurmak istediğini açıkladığında, ABD'nin bu savaşta Suudi Arabistan'a desteğini azaltmaya niyetli gibi görünüyordu. Ancak yeni belgeler ABD'nin, BAE askeri personelini de Yemen'de hava harekatları için eğittiğini gösteriyor.

Yahoo! News'in ulaştığı belgeler Amerikan’ın, Yemen’de binlerce sivilin ölümüne neden olan ve bu yoksul ülkeyi kıtlığın eşiğine getiren bir savaşa katıldığını kanıtlayan en yeni belgelerdir.

Amerika Birleşik Devletleri Ortak Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Joseph Francis Dunford geçtiğimiz ay, "ABD, Yemen iç savaşına katılmadı ve buna ek olarak savaştaki taraflardan hiçbirini desteklemiyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

Bu iddiaya rağmen, ABD Hava Kuvvetleri belgeleri, ABD ordusunun Yemen savaşında önceden sanıldığından daha fazla yer aldığını gösteriyor. Belgeler, ABD'nin Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun üyelerini "Yemen'de savaş operasyonları yürütmek için" eğittiğini gösteriyor.

Aralık 2017 ile ilgili olan bu belgelerden birinde, "Altı tane BAE F-16 savaş uçağı kırmızı bayrağa kadar eşlik etti" diye yazıyor. Bu belge, ABD pilotlarına ve müttefiklerine, havada harekatı için verilen eğitim ile ilgili olduğu görülüyor. Bu belgenin başka bir bölümü de, Yemen'deki savaş operasyonlarına hazırlanmak için 150 hava kuvvetleri subayının eğitildiğine işaret ediyor.

Yahoo! News'in haberine göre bu eğitimler,  ABD Ordusu Hava Kuvvetleri'nin "Hava Savaş Merkezi" tarafından BAE'deki El-Zafra Hava Üssünde verildi.

Uluslararası Politikalar Merkezi'nin düşünce kuruluşu olan silah ve güvenlik projesinin direktörü William Hartung, bu eğitimin Amerika’nın savaşa dahil olduğu manasına geldiğini söyledi.

William Hartung, ''Yemen'deki sivil mevzileri bombalayan pilotlara eğitim vermek, Amerika'nın bu acımasız savaşa katılımının bir başka biçimidir ki çok uzun süredir bu savaşta bulunmaktadırlar.'' diye ifade etti.

 

Hartung, "Eğer Trump Hükümeti, ''Eğer Trump Hükümeti, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni Yemen barış müzakereleri konusunda ikna etme konusunda ciddiyse, bu taraflara eğitim ve diğer askeri destek türlerini durdurmalılar." dedi.

Bu belgelerin ifşa olmasına rağmen, Pentagon hala bu eğitimin Yemen savaşına katılma anlamına gelmediği konusunda ısrar ediyor.

ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı'ndan bir sözcü, "ABD, Suudi koalisyonu üyelerini savaş operasyonlarına hazırlamak için Washington'da eğitmedi." dedi.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, 2015 yılı Mart ayında Yemen'in firari Cumhurbaşkanı Abdurab Mansur Hadi'yi yeniden iktidara getirmek için fakir Yemen halkını ağır hava, kara ve deniz saldırılarıyla hedef aldı.

Bu saldırılar, Yemen altyapısının yıkılmasına ve yoksulluğun, işsizliğin yayılmasına ve bu fakir Arap ülkesinde bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden oldu. Ensarullah Hareketi'ne yakın yetkililer, saldırıların başlamasından bu yana 36.000'den fazla Yemenli sivilin şehit edildiğini ve yaralandığını söylüyor.

BM uzmanları, Yemen'i dünyadaki en büyük insani kriz bölgesi olarak nitelendiriyor. Yemen nüfusunun yüzde 75'ini oluşturan 22 milyon insan, insani yardım ve desteğe ihtiyaç duyuyor. Bunlardan 8,4 milyon insan bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmiyor.  Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, Yemen’in firari Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’yi yeniden iktidara getirmek için Mart 2015 yılında fakir Yemen halkını ağır hava, kara ve deniz saldırılarına maruz bıraktı.  

Bu saldırılar, Yemen altyapısının yıkılmasına ve yoksulluğun, işsizliğin yayılmasına ve bu fakir Arap ülkesinde bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) daha önceki raporlarına göre, Suudi Arabistan'ın Mart 2015'teki devam eden saldırılarından bu yana, Yemen'de 2.200’ü çocuk  olmak üzere 10 binden fazla insan öldürüldü. Bunun dışında Washington Post gazetesi, 3 Ağustos 2018'te öldürülenlerin sayısının 50 bini aştığını bildirdi.

BM uzmanları, Yemen'i dünyadaki en büyük insani kriz bölgesi olarak nitelendiriyor. Yemen nüfusunun yüzde 75'ini oluşturan 22 milyon insan, insani yardım ve desteğe ihtiyaç duyuyor. Bunlardan 8,4 milyon insan bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmiyor.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.