1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'ABD, Venezüella'da darbe için askeri yetkililerle görüştü'
'ABD, Venezüella'da darbe için askeri yetkililerle görüştü'

'ABD, Venezüella'da darbe için askeri yetkililerle görüştü'

New York Times ABD hükümetinin Venezüella askeri yetkilileriyle darbe yapılması için gizlice görüştüğünü iddia etti. Beyaz Saray "demokrasi isteyen tüm Venezuelalılarla" görüşüldüğünü açıklamakla yetindi.

A+A-

New York Times gazetesi, ABD hükümetinin Venezüella askeri yetkilileri ile Nicolas Maduro hükümetine yönelik darbe planlarını tartışmak üzere gizli görüşmeler yaptığını, ancak bu planların hayata geçirilmediğini iddia etti. New York Times'ın ABD hükümet kaynakları ile gizli görüşmelere katılan Venezüellalı askeri bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, geçen yıl yapılan görüşmelerden sonuç alınmadığı belirtildi.

 

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Beyaz Saray'dan New York Times'taki habere ilişkin ayrıntılı açıklama yapılmadı. Ancak, 'demokrasi talep eden bütün Venezüellalılara' diyaloğun gerekli olduğu vurgulandı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Garrett Marquis, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "ABD'nin, Venezüella'da demokrasiye barışçıl ve muntazam bir biçimde dönülmesi yönündeki tercihinde bir değişiklik olmadı" şeklinde konuştu. Marquis, ABD'nin "her gün Venezüllalıların kaygılarını dinlediğini" de sözlerine ekledi. Marquis, ülkedeki krizin kalıcı bir şekilde çözülmesinin ancak "demokratik uygulamalar, hukuk devleti ilkeleri ve temel insan hakları ile özgürlüklere saygı gösterilmesi" sayesinde mümkün olabileceğini söyledi.

VENEZÜELLA HÜKÜMETİNDEN ELEŞTİRİ

 

Venezüella hükümeti ise ABD yönetimini sert bir şekilde eleştirdi. Venezüella Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza resmi Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Venezüella'ya yapılan müdahale planlarını ve ordunun komplolarının ABD hükümeti tarafından desteklenmesini dünyanın önünde kınıyoruz" ifadesini kullandı. Arreaza, ABD medyasında bile bu planların kanıtlarının yer aldığını ifade etti.

Sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkedeki sağ muhalafeti veya ABD'yi darbe planları yapmakla suçluyor. Maduro, Ağustos ayının başında patlayıcı madde yüklü uzaktan kumandalı bir hava aracı ile suikast düzenlenmek istendiğini belirtmişti. Maduro, bu suikast girişimi için ABD'yi suçlamış, Washington ise suçlamaları reddetmişti.

TRUMP, ASKERİ MÜDAHALEYİ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

 

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Maduro'yı açık bir biçimde eleştiriyor. Ağustos 2017'de medyaya yansıyan haberlerde, Trump'ın Venezuela'ya askeri bir müdahale olasılığını danışmanları ile görüştüğü iddia edilmişti. Trump, aynı günlerde yaptığı bir açıklamada ise "İnsanlar acı çekiyor ve ölüyor. Venezuela'da pek çok seçeneğimiz var. Olası bir askeri operasyon da buna dahil" demişti.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.