1. HABERLER

  2. KUDÜS

  3. ABD, UNRWA’yı Tasfiye Etmeye Çalışıyor
ABD, UNRWA’yı Tasfiye Etmeye Çalışıyor

ABD, UNRWA’yı Tasfiye Etmeye Çalışıyor

A+A-

 

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA)’nın Filistinli mültecilerle ilişkisi onu tasfiye etmeyle karşı karşıya getiriyor. Çünkü UNRWA’nın ortadan kaldırılmasıyla mültecilerin varlığını sonlandırma ve onların vatanlarına dönme hakkını yok etme amaçlanıyor.

 

ABD ve İsrail, UNRWA’nın varlığının Filistinli mültecilerin dönüş umutlarını yenilediğini düşünüyor. Bu da işgalci İsrail’in varlığı için büyük bir tehlike oluşturuyor.

Görünen o ki, Siyonist işgal rejimi Beyaz Saray’da Trump’ın olmasını ve Siyonist Kushner’in Filistin-İsrail görüşmeleri dosyasını üstlenmesini UNRWA’yı tasfiye etmek ve Filistinlilerin dönüş hakkını gömmek için iyi bir fırsat olarak görüyor.

İsrail’e göre bu iyi bir fırsat ve başarı şansı çok yüksek. Amerika’da yayınlanan Foreign Policy Dergisi son sayısında Kushner’in UNRWA’nın çalışmalarının engellenmesi ve daha sonra tamamıyla bitirilmesi gerektiğine inandığını çünkü UNRWA’nın varlığının İsrail’in çıkarlarına zarar verdiğini, bunun var olmasının mültecilerin dönüş umutlarını diri tuttuğunu söylediğini yazdı.

ABD ve İsrail UNRWA’nın varlığına son vermek için birkaç alanda çalışıyor. Bir yandan yardımlarını keserek UNRWA’nın hizmet verdiği bölgelerde çalışmalarını aksatmak isterken, diğer yandan UNRWA’ya yardım edenleri tahrik ederek onların yaptıkları yardımları da kesmeye çalışıyor. Diğer yandan ise UNRWA’yı yolsuzlukla suçluyor ve İsrail’e karşı kışkırtıcı açıklama ve çalışmalar yapmakla suçluyor.

Yine ABD ve İsrail Filistinli mültecilerin tanımını yeniden yapıyor ve sadece Nekbe yılında vatanlarını terk eden, çocuk ve torunlarından ayrı bırakılan kişileri kabul etmeye çalışıyorlar. Buna göre mülteci kavramı o günden sonra hayatta kalabilen sadece 40 bin kişiye uygulanabilir. Bunlarla birlikte ABD ve İsrail UNRWA’nın kalan çalışmalarını Mülteciler Genel Komiserliğine devretmek istiyorlar.

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve Amerika Ortadoğu Özel Temsilcisi Siyonist Kushner, UNRWA’nın varlığını ortadan kaldırma, Avrupa veya Arap ülkelerinin onu etkin kılacak veya diriltecek girişimlerini başarısız kılma savaşında ABD’nin ekonomisini, kanun ve medyasını çok iyi kullanmaktadır.

İşin üzüntü veren tarafı ise UNRWA’da söz sahibi olan idareci ve kişilerin sert tepkileri engellemek için UNRWA’yı aşamalı olarak tasfiye etme konusunda ABD ve İsrail ile birlikte hareket etmeleri, aynı oyun ve planın içinde yar almalarıdır. Bu kişiler mültecilere yönelik suçlamalara, onları ağırlayan ülkelerin rolüne sağır kesiliyor ve içinde oldukları oyun ve planı mali konudaki yetersizlik iddialarıyla kamufle ediyorlar.

Üzüntü verici ikinci husus ise, Ramallah’taki Filistin Yönetimi’nin bu büyük komploya karşı durmakta, Arap ve uluslararası çevreleri buna karşı ayağa kaldırmakta aciz kalmasıdır. Arap dünyasında yapılacak ciddi bir çalışma ve girişim Kushner ve Netanyahu’nun UNRWA’yı tasfiye etme planlarını bozabilir.

UNRWA sorunu, burada çalışan bin memurun işten çıkarılmasıyla kalmaz. Bunun ucu, Filistinli mültecilerin dönüş hakkını tamamıyla tasfiye etmeye kadar gider.

UNRWA’nın bugünkü sorunu tamamıyla siyasi bir sorundur. Bu sorun, İsrail ile ABD yapımı olup, Filistin ve Arapların acziyetinin bir sonucudur.

                            

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.