1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'ABD, Rojava Kürdistanı projesini şimdilik rafa kaldırdı'
'ABD, Rojava Kürdistanı projesini şimdilik rafa kaldırdı'

'ABD, Rojava Kürdistanı projesini şimdilik rafa kaldırdı'

A+A-

Rus EADaily ajansı, ABD'nin ‘Güvenlikli Bölgeye’ geçici bir çözüm olarak baktığı yorumunda bulunarak,  Amerika’nın Rojava Kürdistanı projesi iptal edilmedi, rafa kaldırıldı' iddia etti.

Rus basını, Türkiye ile ABD'nin Suriye'de gerçekleştirdiği güvenli bölge anlaşmasına geniş yer ayırdı. EADaily ajansı, ABD'nin ‘Güvenlikli Bölgeye’ geçici bir çözüm olarak baktığı yorumunu yapıp,  Amerika'nın Rojava Kürdistanı projesi iptal edilmedi, rafa kaldırıldığını iddia eden ifadeler kullandı.

EADaily ajansına göre, ABD ile Türkiye arasında gerçekleşen ‘Güvenlikli Bölge’ anlaşmasından çıkan en önemli sonuç, "Suriye'ye gerçekleştirilecek olası bir üçüncü operasyonun Türk-Amerikan ilişkilerini tamamen kesebileceğini anlayan Ankara'nın Suriye'ye girmekten vazgeçişi".

Haberde, her iki tarafın da en başta ortaya koydukları taleplerden taviz vermesi üzerine uzlaşma sağlandığına dikkat çekilerek, ABD'nin kurulacak güvenli bölgeyi genişletmeyi, Türkiye'nin ise bölgede Amerikan askerlerinin de devriye yapmasını kabul ettiği hatırlatıyor.

Güvenli bölge için düşünülen alanda 650 bin Kürt, 180 bin Sünni Arap, 10 bin Türkmen ve 10 bin Hıristiyanın yaşadığını belirten EADaily, ‘çoğu Kürdün Türkiye'ye mutlak düşman gözüyle baktığını' öne sürdü.

Ajans, Washington'ın Ankara'yı PKK ve YPG ile gizli müzakerelere ikna etmeye çalıştığını belirterek, böyle bir gelişmenin ise AK Parti ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ülke içindeki durumunu zayıflatabileceği yorumunu yapıyor.

EADaily'ye göre ABD, ‘kontrol ettiği Kürt militanlara siyasi bir statü kazandırmak için çaba harcıyor'; ‘Güvenlikli Bölgeye’ geçici bir çözüm olarak bakıyor ve Türkiye'nin bölgedeki nüfuzunu azaltmaya çalışıyor.

Ajans, “Neticede Amerika'nın Rojava Kürdistanı projesi iptal edilmedi, rafa kaldırıldı” yorumunda bulundu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.