1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD Kürtleri tehdit ediyor: Ya biz ya terör!
ABD Kürtleri tehdit ediyor: Ya biz ya terör!

ABD Kürtleri tehdit ediyor: Ya biz ya terör!

Irak’ın Anbar kentinde Amerika, iki yeni askeri üs kurdu.

A+A-

 

Irak’ta yabancı güçlerin çekilmesi hususunda parlamento düzeyinde yürütülen çalışmalar yeniden hız kazanmışken, Irak’ın Anbar kentinde Amerika’nın iki yeni askeri üs kurduğu ve Anbar şehrinde genişlemeye başladığı yönünde haberler geliyor.

 

Söz konusu üslerin, Irak, Suriye ve Ürdün’ün başkentlerini birbirine bağlayan uluslararası sınır hattı üzerinde kurulduğu ifade edilirken, gelişmelerle ilgili Irak hükümetinden “yeni bir işgal” anlamına gelebilecek olan böylesine bir adımla ilgili olumlu ya da olumsuz herhangi bir açıklama gelmedi. 

Irak Parlamentosu yabancı askeri birliklerin, özellikle de Amerikan birliklerinin ülkeden çıkarılacağını vaat eden kanunla ilgili ilk adımları attı. Öte yandan Irak Hükümeti’nin Irak’ta Amerika’ya ait askeri üs bulunmadığını defalarca ifade etmesine rağmen Amerika, Irak’ın batısındaki şehirlerde ilerlemeye devam ediyor.

Resmi veya gayrı resmi kaynakların ifadesine göre Irak’ta Irak’a ait 13 ayrı üste bulunan Amerikan güçlerini sayısının 10.000’i aşmadığı ifade edilirken, şimdi de bu sayıya Anbar’daki iki ayrı üs eklendi. Üstelik bu iki üssün Irak, Suriye, Ürdün üçgeninin tam ortasına konuşlanmış olması da ayrıca önem arz ediyor.

Söz konusu üslerin koordinatları ise şöyle:

1.Üs:  N 39°35›43.2»E»34.0›04°33 Daha önceden “H3 Havaaalanı” olarak bilinen bu bölge Şam ve Bağdat’ı bağlayan uluslararası sınır hattının kuzeyinde kalıyor.

2.Üs:  N 39°44›49.1»E»37.4›55°32 Birinci üssün güneyinde kalan bu bölge ise Bağdat ve Amman’ı birbirine bağlayan uluslararası sınır hattının güneyinde kalıyor.

Yerel medyada daha önceden Amerika’nın Irak-Suriye-Ürdün üçgenine yakın bir bölgede askeri üs kurmak istediği, bazı araçların söz konusu bölgelerde üs kurmak için Ürdün’den Irak’a silah ve ekipman taşıdığı yönünde haberlere yer verilmişti. Aynı medya kanalı, Irak’taki askeri kaynaklardan edindiği bilgiler doğrultusunda Amerikan güçlerinin Irak-Suriye sınırına yakın bölgelerde gezindiğini, ayrıca Anbar çöllerinin muhtelif bölgelerinde askeri üsleri bulunmasına rağmen gelişmiş askeri ekipmanlarla donatılmış büyük bir üs kurmak istediklerini de belirtmişti. Öte yandan Anbar’taki yerel hükümetin de üssün kurulup kurulmaması hususuyla çok da ilgili olmadığı ifade ediliyor.

ABD Bağdat yönetimini Irak’ın batısındaki doğalgaz araştırma çalışmalarına dahil olması hususunda ikna etmeye çalışıyor

Bölgeden ulaşan bilgilere göre, birinci üs bilfiil çalışmaya başladı. İkinci üs için hazırlıklar devam ediyor. Sahadaki kaynaklar Amerika’nın bu üsleri savaş uçakları için kullanmayacağını, Amerika’nın bazı tereddütlerinin olduğunu ve proje hazırlık sürecinin devam ettiğini kaydettiler. Konu bağlamında Haşdi Şabi’deki üst düzey bir kaynak ise bölgede kritik bir hareketliliğin olmadığını, Amerika’nın bölgede hareketlenmesiyle beraber Haşdi Şabi’nin de harekete geçtiğini, 13 üssü birden gözlemlediklerini ve önemli istihbaratlar edindiklerini ve Amerika’nın bölgedeki askeri varlığı üzerine özel bir rapor hazırladıklarını kaydetti.

Söz konusu kaynak Amerika’nın özellikle de Amman-Bağdat ve Şam-Bağdat arasındaki kritik noktalara konuşlanmak istediğini, çünkü bu sayede direniş ekseninin “Tahran-Bağdat-Şam-Beyrut” arasındaki hareketlerini gözlemlemek istediğini, ayrıca bölgedeki doğalgaz kaynaklarını da kontrol altında tutmak istediğini belirtti. Bu hususta Amerika’nın Irak’ın batısındaki doğalgaz arama çalışmalarına dahil olmak için Irak hükümetine proje sunduğunu da ifade etti.

Söz konusu kaynak Amerika’nın bölgede ilerleme çabalarının endişe verici olmasının yanı sıra, söz konusu bölgelerde İran’ın müttefiklerine boyun eğilmiş olması karşısında Amerika’nın hiç olmadığı kadar aciz kaldığını ve bu yüzden yeni hamlelere mecbur kaldığını belirtti.

Amerika Kürtleri tehdit ediyor: Ya biz ya terör!

Büyük çoğunluk parlamentoda yabancı güçlerin ülkeden çıkarılması ya da hiç olmazsa ülkedeki varlıkları ile ilgili kanuni bir çerçevenin oluşturulması hususunda olumlu bir karar çıkmasını bekliyor. Birçok hususta uzlaşamayan çevrelerin dahi bu hususta söz birliği içerisinde olmasından ötürü en azından karar neticesinde Amerika’nın kara ve havadaki hareketlerinin sınırlanması, Irak hava sahasını askeri mühimmatını taşımak için kullanmasının engellenmesi bekleniyor.

Amerika’nın bu kararı engelleme çabaları kapsamında kaynaklar, Amerika’nın Erbil’deki konsolosluğunun Kürt grupları tehdit ettiğini, Amerika aleyhinde oylama yapmaları halinde bölgeyi korumayı bırakacaklarını ve böylece terör saldırılarına açık hale geleceğini, Kürdistan’daki üslerini de boşaltacaklarını söylediğini aktardı.

Genel yaklaşımın aksine hükümetin ve özellikle de Savunma Bakanlığının bazı çıkarlar gereği Amerikalı bazı müsteşarların kalmasından yana olduğu biliniyor. 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.