1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD: İran’la ön koşulsuz görüşmeye hazırız
ABD: İran’la ön koşulsuz görüşmeye hazırız

ABD: İran’la ön koşulsuz görüşmeye hazırız

A+A-

ABD BM'ye mektup göndererek gerilimin azaltılması için ön koşulsuz İran'la görüşmeye 'hazırız' dedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft'ın kaleme aldığı mektupta, ABD'nin Ortadoğu'daki personelini ve çıkarlarını korumak için gereken önlemleri almaktan kaçınmayacağı da bildirildi.

Craft mektupta, Süleymani'nin "Son aylarda İran ve İran destekli milislerin Ortadoğu'da ABD güçlerine yönelik saldırılarına cevaben" öldürüldüğünü ifade etti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler'e (BM) gönderdiği mektupta, şu sözlere yer verildi:

“Kasım Süleymani’nin öldürülmesi BM Sözleşmesi gereği meşru müdafaadır. ABD, personelini korumak için Ortadoğu’da ‘gerekli ek’ çalışmaları yapmaya hazırlanıyor.”

Mektupta ayrıca “Uluslararası barış ve güvenliği tehliyeye atmamak ve İran rejiminin gerilimi tırmandırmasını önlemek amacıyla, İran ile ön koşulsuz olarak ciddi müzakerelere başlamaya hazırız” denildi.

ABD - İRAN GERİLİMİ

ABD’nin İranlı general Kasım Süleymani’yi Bağdat’ta hava saldırısı ile öldürmesi üzerine İran dün ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed Üssü ile Erbil’deki üssüne füze saldırısı düzenledi.

Saldırıda can kaybı olmazken, iki taraftan da temkinli mesajlar geldi.

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı konuşmada, “Amerikan güçleri her şey için hazırdır. İran şimdi ayakta duruyor, tüm dünya için iyi bir durumda olduğumuzu söyleyebiliriz. İran herkes için iyi olan bir hareketle, durma kararı aldı, saldırı pozisyonundan çekilmiş görünüyor. İran’ın saldırganlığı akılsızca imzalanan nükleer anlaşmadan sonra artmıştır.  İran’la yeni anlaşma yapılmalı dünya daha barışçıl olmalı” mesajı verdi.

İran yönetimi de füze saldırısının hemen ardından BM Güvenlik Konseyi’ne mektup göndererek, “Savaş peşinde değiliz” dedi.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.