1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD: Harekete geçeceğiz
ABD: Harekete geçeceğiz

ABD: Harekete geçeceğiz

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "ABD'nin Venezuela'da demokrasinin barışçıl şekilde geri getirilmesine engel olanlara karşı harekete geçeceğini" söyledi.

A+A-

 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela'daki gelişmelerle ilgili Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu.

Venezuela'ya komşu ülkelerden gönderilen insani yardımların sınırdan içeri girmesini sağlamaya çalışan muhalefet destekçileriyle Venezuela güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda Cumartesi günü iki sivilin daha ölmesini eleştiren Pompeo, "Ne tür bir hasta tiran, aç insanlara yiyecek ulaştırılmasını engeller? Yardım yüklü tırların yanmış görüntüleri korkunç" ifadesini kullandı. Pompeo, "ABD, Maduro'nun eşkıyalarının Venezuela'da sivillere düzenlediği saldırıları kınıyor" diye ekledi.

Pompeo, "ABD, Venezuela'da demokrasinin barışçıl şekilde geri getirilmesine engel olanlara karşı harekete geçecek. Artık çaresiz Venezuela halkının ihtiyaçlarını desteklemek için harekete geçme vaktidir" dedi. ABD Dışişleri Bakanı, "özgürlük mücadelelerini sürdürenlerle dayanışma içinde olduklarını" sözlerine ekledi.

Pompeo ayrıca, "Kübalı ajanlar Maduro adına Venezuela halkına saldırılar yöneltiyor. Venuzuela ordusu görevini yapmalı ve ülkenin vatandaşlarını korumalı, Havana'daki kuklacıların çocukları aç bırakmasını engellemeli" ifadesini kullandı.

Pompeo, CNN'de katıldığı bir programda Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kısa vadede iktidardan inecek gibi görünmediğinin ve hâlen Venezuela ordusundan destek bulduğunun hatırlatılması üzerine ise şu yanıtı verdi:

"Olacağı güne kadar hep olmayacakmış gibi görünür. Genç bir askerken dönemin Doğu Almanya sınırında devriye gezdiğim günleri hatırlıyorum. 1989'da o gün kimse duvarın çökeceğini tahmin etmedi. Tahminler zordur. Tam gün vermek zordur. Venezuela halkının, Maduro'nun günlerinin sayılı olmasını sağlayacağından eminim."

Mogherini: Silahlı grupların kullanılmasını kabul etmiyoruz

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Maduro’ya ülkeye gönderilen yardım konvoylarının girişine izin verme çağrısı yaptı. "Rejimin insani acil durumu tanımayı reddetmesi gerilimin artmasına neden oluyor" diyen Mogherini, açıklamasında ayrıca rejimin silahlı grupları kullandığına vurgu yaptı. "Yardımların dağıtılması için seferber olan sivilleri ve milletvekillerini sindirmek için kuralsız silahlı grupların kullanılmasını kabul etmiyoruz" diyen Mogherini "Güvenlik güçlerini itidale, güç kullanımından imtina etmeye ve yardımların girişine izin vermeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İki kişi hayatını kaybetti

Maduro, ABD işgali için bir bahane olarak nitelendirdiği yardımların ülkeye girişini engellemek için ülkenin Kolombiya ve Brezilya ile arasındaki sınır kapılarının bir bölümünü kapatmıştı. Brezilya-Venezuela sınırı yakınlarında çıkan çatışmalarda dün 14 yaşında bir çocuk dâhil iki kişi hayatını kaybetmişti. Kolombiya sınırında çıkan olaylarla birlikte yaralı sayısı 300'ü geçmişti.

Maduro Cumartesi günü ayrıca, Kolombiya'nın Venezuelalı muhalif lider Juan Guaido'ya verdiği desteğe tepki olarak Bogota ile diplamatik ilişkileri kestiklerini ve Kolombiyalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 24 saat süre verdiğini açıkladı.

DW,AFP/CÖ,EC

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.