1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ABD: Eğit-donata yoğunlaşmaya devam
ABD: Eğit-donata yoğunlaşmaya devam

ABD: Eğit-donata yoğunlaşmaya devam

ABD, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit donat programına devam edecek. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, "Eğit donat programına yoğunlaşmaya devam ediyoruz" dedi.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'a, günlük basın toplantısında, "ABD'nin Suriyeli muhaliflere eğit donat programını başarısız bularak askıya almayı ve Suriyeli Kürtlere yönelmeyi düşündüğüne" yönelik haberler soruldu. Toner bu soruya, "Hayır. Eğit-donat programına odaklanmaya devam ediyoruz. Ancak bu tüm çabalarımızın sadece bir parçasını teşkil ediyor. Sizin de değindiğiniz IŞİD'e karşı kuzey Suriye'de mücadele eden Kürtler, Türkmenler, Suriyeli Arap güçler bu çabanın, daha geniş olarak da koalisyonun bir parçasıdır" yanıtını verdi. 

Suriyeli muhaliflerin, geçen hafta Nusra Cephesi tarafından alıkonulmasının bu güçlerin "henüz olmaları gereken seviyenin yakınında dahi olmadıklarını" gösterdiğini belirten Toner, "(Programa katılan) bireylerin eğitimine devam etmemiz ve o güçlerin kapasitesini yükseltmemiz lazım" diye konuştu.

IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyondaki ABD Başkanı Obama'nın özel temsilci yardımcısı Brett McGurk da Twitter'dan Ankara'da üst düzey yetkililerle görüşmeler yaptığını duyurdu.

 

"İlkinden daha iyisini yapmak için çalışıyoruz"

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Raymond Odierno da Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili soru üzerine, ilk eğit donat programının iyi geçtiğini söyledi.

Ancak programa tabi tutulanların sahada nasıl ve nerede kullanılması ve onlara nasıl bir koruma sağlanması gerektiği konularının göz önünde bulundurulmasının önemine işaret eden Odierno, IŞİD'e karşı mücadele eden Suriyeli muhaliflerin daha etkin biçimde kullanılması gerektiğini ifade etti.

Odierno bu noktada ilk eğitilenlerle ilgili tecrübelerden dersler çıkarılacağını dile getirerek, "ABD Merkez Komutalığı (CENTCOM) bir sonraki programı ilkinden daha iyi yapabilmemiz için çok çalışıyor" diye konuştu.

Suriyeli muhalifleri eğitmeye devam etmenin askeri strateji açısından da önemli olduğunu aktaran Odierno şunları kaydetti:

"(Muhaliflerin) kapasitelerini artırmaya çalışmalıyız. Güneyde Irak güvenlik güçleri, kuzeyde Kürtler ve Suriye'de Suriyeli muhalifler batıdan baskı yapıyor. Askeri strateji açısından düşmanın (IŞİD'in) her zaman aynı anda farklı cephelere karşı mücadele etmesini istersiniz. Bence bu bizim üzerinde çalışmamız gereken bir konu. Çok açık ki, Suriyeli muhaliflerle nasıl çalışacağımız noktasında hâlâ yapmamız gereken çok şey var ve bu konuya yoğunlaşmaya ve bu konuda çalışmaya devam etmeliyiz".

 

Kaynak: AA, State.gov

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.