1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD 20 bin Suriyeli Kürdü silahlandıracak
ABD 20 bin Suriyeli Kürdü silahlandıracak

ABD 20 bin Suriyeli Kürdü silahlandıracak

ABD Başkanı Obama'nın Suriyeli Kürtlere Irak üzerinden silah verilerek Rakka'ya ulaşmalarını sağlamayı öngören planı onayladığı belirtiliyor

A+A-

ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye’deki Kürt gruplara doğrudan Irak üzerinden karayoluyla silah ve cephane yardımını onayladığı öne sürülüyor.

New York Times ve Washington Post'ta yer alan iddialara göre Eğit - Donat programının başarısızlığı üzerine Obama bu sefer Suriyeli Kürtler üzerinden IŞİD'le mücadeleye ağırlık verecek. Yeni plana göre 20 bin kişilik Kürt gruplarına doğrudan silah verilecek. Bunun yanında sayıları 3 - 5 bini bulan bazı Arap gruplar da silah alacak.

Obama, önceki günkü basın toplantısında eğit-donat inisyatifinin planlandığı gibi işlemediğinin ilk kabul eden kişi olduğunu söyleyerek, rejimin varil bombaları yağarken muhaliflerin IŞİD ile savaşmasının zor olduğunu savundu. Obama sözlerine şöyle devam etti:

“Ve bu yüzden onlar (muhalifler) batıdan bombalanırken, önceliklerini değiştirmek, onları doğuya yöneltmek zordu. Bundan dolayı eğit-donat ile yaptığımız; başarılı olduğumuz yere bakmak, örneğin doğuda Kürt topluluğun IŞİD’i yenilgiye uğratan bazı unsurlarıyla birlikte çalışmak ve bunun üzerine inşa edip edemeyeceğimizi bakmalıyız.”

Washington Post gazetesi, Obama’nın bu haftaki Rus operasyonlarının öncesinde ABD’nin yeni Genelkurmay Başkanı Joseph F. Dunford’un muhaliflere destekle ilgili tavsiyelerini onayladığını yazdı.

Bu önlemler ABD silah ve cephanelerinin doğrudan Irak üzerinden karayoluyla birkaç ay önce IŞİD’i Suriye’nin Türkiye sınırındaki önemli alanlardan geri çekilmeye zorlayan Suriyeli Kürt ve Arap savaşçılara teslimini içeriyor. Gazeteye göre Kürtlerin güneye yani IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka’ya ilerlemesi öngörülüyor.

PYD, PKK'NİN SURİYE KOLU

Suriye'de ABD ve diğer batı ülkelerinin muhatap aldığı en büyük örgüt PYD. PYD, PKK'nin Suriye'deki uzantısı olarak biliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Fransa'ya gitmeden önce yaptığı açıklamada PYD ile ilgili olarak da şu ifadeleri kullanmıştı:

"Zaman zaman kulağımıza geliyor, 'Kürtler DAEŞ'e karşı savaşıyor' ifadesi. Bu bir defa çok yanlış bir tespit. DAEŞ'e karşı şu anda topraklarını koruma mücadelesi verenler olduğu gibi biz de DAEŞ'e karşı mücadele veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Niye? Terör örgütüdür de onun için ama bir diğer terör örgütünün, bir başka terör örgütüyle mücadele vermesini 'Bunlar iyi teröristtir' anlayışıyla ele almak, masaya yatırmak, bir defa adaletli bir yaklaşıma ters düşer"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.