1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 6 ülkeden Suriye Anayasa Komitesi'nin çalışmalarına destek
6 ülkeden Suriye Anayasa Komitesi'nin çalışmalarına destek

6 ülkeden Suriye Anayasa Komitesi'nin çalışmalarına destek

A+A-

ABD, İngiltere, Suudi Arabistan, Mısır, Almanya ve Ürdün dışişleri bakanları, Suriye Anayasa Komitesi’nin Cenevre'de görüşmelere başlamasından memnuniyet duyduklarını açıkladı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in Suriye konusundaki çabalarının takdirle karşılandığına atıf yapıldı.

Yapılan açıklamada, "BM gözetimi altında Suriye'de serbest ve adil seçimlerin düzenlenebilmesine imkan tanıyacak güvenli ve tarafsız bir ortamın yaratılması çabalarını destekliyoruz" denilerek, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının uygulanmasına dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, İdlib'de kalıcı bir ateşkesin sağlanması için yeniden çağrı yapıldı ve "Suriye krizine askeri bir çözüm bulmak mümkün değildir, sadece BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı çerçevesinde siyasi bir çözüm bulunabilir" ifadelerine yer verildi.

Suriye'nin yeni anayasasını yazacak Anayasa Komitesi'nin üyeleri, BM gözetiminde ikinci kez bir araya gelmişti. Komitenin ilk toplantısı dün BM Cenevre ofisinde gerçekleştirilmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cenevre'de toplanan komite için, "Devam eden bir çatışmaya dair, siyasi çözümün önemini net biçimde ortaya koyan daha iyi bir örnek olamaz” ifadesini kullanarak, "Bunun, Suriye halkının trajik dönemini sona erdirecek siyasi çözümün ilk adımı olmasını umuyorum” demişti.

Komite'nin yapısı

26 Eylül'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres imzalı belgede ilan edilen prosedür kurallarına göre, komite, büyük ve küçük olmak üzere iki yapıdan oluşuyor.

Büyük yapı, komite üyelerinin tümünü kapsıyor ve rejim, muhalefet heyeti ile sivil toplum temsilcileri olmak üzere üç gruptan oluşuyor. Küçük yapı ise üç listeden seçilen onbeşer kişiden meydana geliyor ve anayasanın yazımından sorumlu bulunuyor.

45 kişilik yazım kurulunun hazırladığı taslakları, 150 kişilik büyük yapının onaylaması, karar alınması için ise üyelerin en az yüzde 75'inin evet oyu gerekiyor.

Komitenin yapısıyla ilgili en dikkati çeken husus ise iki eşbaşkana sahip olması.

ENKS’nin de içerisinde yer aldığı Muhaliflerin eşbaşkanlığını Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski Başkanı Hadi El Bahra, rejimin eşbaşkanlığını ise önceki anayasayı hazırlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari üstleniyor.

Rejim ve muhalefetin, Türkiye, Rusya ve İran ile istişare ederek oluşturduğu ellişer kişi, nispeten kısa süre içinde belirlenmiş, ancak son liste, Beşar Esad rejiminin engeline takılmıştı. Rejim, sivil ve nispeten tarafsız görülebilecek adayların isimlerini bildirmek yerine üst düzey kamu kurumu yöneticileri gibi şahısların listeye girmesinde ısrarcı olmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.