1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. 50 Bin Kürt seçmen, oy kullanamayacak
50 Bin Kürt seçmen, oy kullanamayacak

50 Bin Kürt seçmen, oy kullanamayacak

Irak Parlamentosunun, İl Meclis seçimlerine ilişkin çıkardığı yeni yasa, Kerkük dışında yaşayan 50 bin Kürt seçmenin oy kullanama hakkının önüne geçiyor.

A+A-

 

Irak Parlamentosu geçtiğimiz günlerde İl Meclis Seçim Yasası’nın bazı maddelerinin düzenlenmesine yönelik yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti. Yasanın 5’inci bölümünün 35’inci maddesinde yapılan düzenlenme ile 50 bin Kerküklü Kürt seçmen oy kullanmaktan mahrum kalacak.

 

Irak Parlamentosu Kanun Komisyonu Başkanı Rebwar Hadi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ya yaşayan Kerküklü göçzedeler seçimlerde oy kullanabiliyordu. Ancak 35’inci madde mecliste tartışıldı ve komisyonuna dönmeksizin oy çokluğu kabul edildi” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan 50 bin Kürt mağdurundan bir olan Sehend Salih, “13 aileden oluşuyoruz, yeni çıkarılan yasadan dolayı hiçbirimiz oy kullanamıyoruz. Tekiye Cebari, Kadir Kerem ve birkaç bölgede bizimle aynı statüdeler ancak nüfus kayıtlarını Kerkük’e taşıdıkları için oy kullanabiliyorlar ama biz kullanamıyoruz. Bence ortada çok büyük bir kanun hilesi var” dedi.

 

Nüfus kayıtları 1957 yılına ait olan Kerküklü Kürtler söz konusu madde kapsamına girdiği için seçimlerde oy kullanamayacak.

 

Parlamentonun aldığı kararın onanması için gözler Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’te. Salih’in seçim hazırlıkları başlamadan kararı veto etmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.