1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 5 Kürt partisinden PKK'ye cevap
5 Kürt partisinden PKK'ye cevap

5 Kürt partisinden PKK'ye cevap

A+A-

 

 

Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK-T) oluşturduğu Kürdistani Seçim İttifakı, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu’nun sözlerini eleştirdi.

Kürdistani Seçim İttifakı tarafından yapılan basın açıklamasında, “KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu medyaya yansıyan bir röportajında Kürdistani Seçim İttifakı’na yönelik haksız ithamlarda bulundu” denildi.

“Mustafa Karasu adı geçen röportajında Kürdistani Seçim İttifakı ile HDP arasında yapılan işbirliği görüşmelerinin başarısızlığına neden olarak, İttifakımızın daha fazla milletvekili talep ettiğini söylüyor” ifadeleri yer alan açıklamada, şunlar dile getirildi:

“Mustafa Karasu ‘Ne olduysa dışardan bir müdahale oldu ve HDP’yle bu partilerin seçim ittifakı gerçekleşmedi. Büyük ihtimalle AKP'nin müdahalesi oldu ya da AKP'nin isteğiyle başka güçlerin müdahalesi oldu ve sonuçta bu güçler böyle bir seçim ittifakına girmediler’ diyor. Mustafa Karasu doğru söylemiyor ya doğru bilgilendirilmemiş ya da eksik bilgilere dayanarak konuşuyor.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile milletvekili konusunda pazarlık yapılmadığı belirtilen açıklamada, “Siyasi Protokolü ve pratik çalışmalara ilişkin ilkeleri önemsedi ve görüşmelerde bunlara ağırlık verdi” ifadeleri yer aldı.

KARASU’YA SORULAR

Öte yandan, Mustafa Karasu’ya “HDP’nin Ankara’da açıkladığı seçim beyannamesinde üzerinde uzlaştığımız maddelere yer vermediğini, milli değerlerimize vurgu yapmadığını biliyor mu?” sorusu yöneltilirken, şu konulara dikkat çekildi:

“Ayrıca Mustafa Karasu AK Parti ve kendisi açıkça söylemese de iddia ettiği gibi, Güney’deki kardeş yapıların AK Parti’nin yönlendirmesiyle İttifakı’mıza müdahale ettiğini nereden çıkarıyor? Bu konuda elinde somut bilgiler var mı? Varsa kamuoyuna açıklamalıdır.

“Eğer Mustafa Karasu müdahale edeni bilmek istiyorsa kendi söylediklerine baksın. Çünkü ‘HDP bir Kürt partisi değildir ancak Kürtlerin de partisidir. HDP ile şu aşamada bu partilerle siyasi ilkeler temelinde bir ittifak yapmanın zamanı yoktur’ diyen kendisidir.”

Mustafa Karasu’nun daha duyarlı davranması gerektiğini belirtilen açıklamada, “Olası geniş işbirliklerinin önüne engeller çıkaran eylem ve söylemlerden uzak durmalıdırlar” denildi.

MUSTAFA KARASU NE DEMİŞTİ?

ANF’ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Böyle bir ortamda kendine Kürt diyen, Kürt olduğunu söyleyen partilerin bu tekçi zihniyet karşısında birleşme yaklaşımı benimsemeleri gerekirdi. HDP bu bakımdan doğru bir yaklaşım ortaya koydu. Kürtlerin de partisi olan HDP bu partilerle Kürdistan zemininde ortaklık yapmak istedi.

HDP toplumsal tabanı olmasa da Kürt düşmanlığının zirveye çıkarıldığı bir dönemde tüm farklı siyasi görüşleri AKP’nin karşısına çıkarmayı önemli görüyordu. Sanıyoruz görüşmeler de oldu, duyduğumuza göre bunların hemen hemen bütün talepleri kabul edildi.”

Ayrıca, HDP’yle ittifakın gerçekleşmediğini belirten Karasu, “Büyük ihtimalle AKP'nin müdahalesi oldu ya da AKP'nin isteğiyle başka güçlerin müdahalesi oldu ve sonuçta bu güçler böyle bir seçim ittifakına girmediler” ifadelerini kullanmıştı.

KÜRDİSTANİ SEÇİM İTTİFAKI

Kürdistan Demokratlar Platformu (KDP), Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK-T) oluşturduğu “Kürdistanî Seçim İttifakı” yetkilileri, HDP’yle temaslarının sonuçsuz kaldığını açıklamıştı.

Açıklamada, “HDP ile Seçim Organizasyonunda Birlikte Çalışma Prensipleri konusunda daha görüşmeler devam ederken, HDP’nin ertesi gün (13 Mayıs gün) seçim bildirgesini kamuoyuna açıklayacağı bilgisi bize ulaştı. Bu tutum süregelen ittifak görüşmelerimizin ruhuna aykırı ve onu yok sayan bir girişimdir” denilmişti.

K24’e konuşan “Kürdistanî Seçim İttifakı” yetkilileri, “HDP Türkiyeli sol hareketleri tercih etmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK), PKK’yi de kapsayan bir çatı örgütlenmesi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.