1. YAZARLAR

  2. Abdülkadir Selvi

  3. 40 çocuklu devlet başkanı
Abdülkadir Selvi

Abdülkadir Selvi

Yenişafak
Yazarın Tüm Yazıları >

40 çocuklu devlet başkanı

A+A-

Ekvator Ginesi’ne hareket etmeden önce Cezayir’de çok önemli bir yeri ziyaret ettik.

Şehrin tam merkezindeydi. Osmanlı Valisi Hasan Paşa’nın yaptırdığı ve bugün dahi şehrin en otantik bölümünü oluşturan “Alt Kasaba”da yer alıyordu.

Ecdadımız nereye gitmişse insanlığın hizmetine sunulan ve önemli bir kısmı halen bugün de kullanılan eserler inşa etmiş. Cezayir’in kalbinde yer alan ve şehrin tarihi dokusunu oluşturan Alt ve Üst olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan Kasaba da öyle. Cezayirliler, ”Casbah” ya da Türk mahallesi diyorlar kısaca. Libya’da da böyle bir mahalle vardı. Oturanların bir kısmı hala kendilerini Türk soyundan sayıyorlardı.

Cezayir’deki Keçiova Camii’nden söz ediyorum. Fransızlara karşı direnişin başladığı yer olarak biliniyor. Tam tarihi çarşının ortasında bir yer burası.  Tüyler ürpertici bir hikayesi var. Fransızlar, Cezayir’i işgal edince 1209 yılında yapılan ve tam 700 yıl cami olarak hizmet veren bu tarihi mabedi önce ahır yapmışlar. Sonra sinegoga çevirmişler. Son olarak kilisede karar kılmışlar. Ve hüzünlü mabedimiz tam 130 yıl Katolik kilisesi olarak kullanılmış.

Cezayir Müslümanlarını derinden yaralamış bu durum. Camiin kilise, sinegog ve ahır olması kararları her defasında büyük direnişle karşılaşmış ve Keçiova Camii’nin etrafında savunma hatları kuran Cezayirliler, 4 bin şehit vermişler.

Ama Keçiova Camii, İslâmî bilincin ayakta tutulmasını sağlamış. Fransızlara ilk kurşunun atıldığı, hürriyet mücadelesinin başladığı yerlerden biri olmuş. Kahramanmaraş’taki Sütçü İmam’ın Camisi gibi.

Cezayirli Müslümanlara çok büyük bir hizmet olacak Keçiova Camii’nin restorasyonunu TİKA üstlenmiş. Cami çok harap. O nedenle 15 ay gibi kısa bir sürede tamamlayabilirler mi bilemem. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi. Her kat boyanın altından bir ibadethane çıkıyor. Tabi ahırı da unutmazsak.  Keçiova Camii bir anlamda bizdeki Ayasofya’ya benzer bir tartışma konusu Cezayir’de. Ah Ayasofya ah... Mahsun mabedim benim... O nedenle TİKA Başkanı Serdar Çam’a, ”Bir an önce bitirmeye bakın” talimatını verdi Cumhurbaşkanı. Ama TİKA çok iyi bir hazırlık yapmış. İslâm dünyasında yüzakımız olan çalışmalara imza atan TİKA’yı ve başarılı Başkanı Serdar Çam’ı buradan kutluyorum.

Cumhurbaşkanı’nın, ”Beyoğlu gibi yapalım” teklifi de oradan çıktı. Cumhurbaşkanı o bölgede ne kadar bina olduğunu sordu. Beş bin yanıtını alınca, Cezayirli bakana, ”Bizim Beyoğlu gibi yapalım” dedi. Bakanı gelip görmesi için Türkiye’ye davet etti. O da bu teklife sevindi.

Cezayir’deki temaslarımızı tamamladıktan sonra bir öğle saatinde ayrıldık ülkeden. Ver elini Ekvator Ginesi. Tam 5 saat süren bir uçak yolculuğu yaptık. Cumhurbaşkanlarına, başbakanlara alınan uçağı, Cumhurbaşkanlığı saraylarını diline dolayan muhalefete sorsanız Ekvator Ginesi diye bir ülkenin adını bilirler mi?

Çöllerin, bataklıkların üzerinden uçarak Ekvator Ginesi’ne geldik. Afrika’da Ebola yaygın ya, Türkiye’deyken aşımızı olmuştuk. Haplarımızı da içmeye başladık. Uçaktan inmeden önce sineğe karşı sprey kullananlarımız da oldu.  Fantezi yaptığımızı sanmayın. Bazı ülke devlet başkanları bu nedenle zirveye gelmekte çekimser davranmış. Ama ülkede Ebola değil, sıtma ve sarıhumma var. Uçağın kapısında Cumhurbaşkanımızı Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı karşıladı. Sıcak bir karşılamaydı.

Daha önce 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le Gabon ve Gana’ya geldiğimizde yarı çıplak giysili insanlar yerli danslarıyla karşılamıştı bizleri. Benzeri Ekvator Ginesi’nde oldu.  Afrika kadar renkli bir kıta var mı? Yerliler müthiş bir dans gösterisi yaptılar. Her şey mükemmel bir şekilde yürürken İsrailli korumalar ortamı bir anda terörize ettiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ekvator Cumhurbaşkanını ziyareti sırasında İsrailli korumaların ortamı germesini akşam Bakanlarla sohbet sırasında öğrendik. Resmi heyette yer alan bakanların girişinde, sorun çıkarmaları üzerine Türk korumalar devreye giriyor ve tatsız durumlar yaşanıyor.

Şimdi Ekvator Ginesi nere, İsrailli korumaların orada ne işi var. Yoksa sehven mi yazdın diyeceksiniz. Şöyle ki; İsrail Devlet Başkanının korumaları İsrailli... Ülkenin güvenliğinde de söz sahibiler. Sağlık sisteminde de etkin, İsrailli firmalar. Ama korumalar İsrailli olunca bilinçli bir şekilde başarılı ziyarete gölge düşürmek için ortamı terörize ettiler. Dünyanın her tarafında yaptıkları gibi.

Oysa Ekvator Ginesi çok güzel bir ülke. Özellikle doğalgaz ve petrolün bulunmasından sonra son 10 yıldır hızlı bir kalkınma hamlesinin içine girmiş.

2.Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi nedeniyle geldik bu ülkeye. İlki İstanbul’da yapılmıştı. Afrika açılımı kapsamında. İstanbul’daki zirveye irili ufaklı demeden, Fransızca ya da Arapça konuştuğuna bakmadan Afrika ülkelerinin tamamını davet etmemiz Afrika kıtasında çok olumlu yankılanmış.

Zirvenin yapıldığı görkemli binanın altında bir Türk firmasının imzası var.  Zirveye 6 ay kala Cumhurbaşkanı Teodoro Mbasago Türk firması Summa’yı bulmuş. Her şeyi Türkiye’den getirmek koşuluyla zirvenin yapılacağı tarihe kongre merkezini yetiştirmişler.

Bu arada Cumhurbaşkanının ismini kısa yazdım. Tam adı öyle değil. Teodoro Obiang Nguema Mbasago. Şimdi sıkı durun. Tam 40 çocuğu var.  Başbakan dahil bakanların tamamı ise çocuklarından oluşuyor.  Ne uyumlu hükümet!

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.