1. HABERLER

  2. EDİTÖRDEN

  3. 31 Mart Yerel Seçiminde Seçmenin Verdiği Ödül ve Cezalar/Editörya
31 Mart Yerel Seçiminde Seçmenin Verdiği Ödül ve Cezalar/Editörya

31 Mart Yerel Seçiminde Seçmenin Verdiği Ödül ve Cezalar/Editörya

A+A-

 

Seçimler, halk mahkemesi gibi bir şeydir.

Seçim propaganda döneminde partiler ve adaylar proje ve şikayetlerini sunar, millet de parti ve adayların sunduğu dosyaları inceler, seçim günü karar verir. Kimini cezalandırır, kimini ödüllendirir veya hem ödül verir hem cezalandırır yaptıklarına binaen. Bu, demokratik seçimlerin yapıldığı tüm yerlerde olan bir durumdur.

Sezai Temelli, ‘Kürdistanda kazanacağız, batıda kaybettireceğiz’ demişti. Kürdistanda kaybetti, batıda kaybettirdi. Bu durum, Kürd seçmenin HDP’yi bölgede cezalandırdığını, AK Parti’yi ödüllendirdiğini gösteriyor. Aynı zamanda seçmen, hiç bir partinin ipoteğinde olmadığını, hazır kıtası olmayacağını ifade ediyor. Kürd seçmenin kritik zamanlarda kritik tercihler yapma özelliği var. 17 Nisan referandumu ve 31 Mart seçimi, yakın tarihteki kritik tercihlerin son ikisini oluşturmaktadır.

Batıdaki Kürd seçmenin önemli bir kısmının, Millet İttifakına ödül, Cumhur ittifakına ceza verdiği anlaşılmaktadır.

İstanbul CHP’de kalırsa,Türkiye’nin ilk beş büyük ilinden dördü CHP’de olacak. Buna Antalya ve Mersin’i de eklemek gerekir. Seçmen, AK Parti’ye ciddi bir ikazda bulundu ve ceza kesti, CHP’yi ödüllendirdi.

Seçmen, Türkiye genelinde iktidardaki 17. Yılına rağmen AK Parti’yi birinci parti yaparak hizmete, istikrara devam dedi, olası bir meşruiyet tartışmasının önünü kesti, Erdoğan’a olan güvenini tazeleyerek AK Parti’yi ödüllendirdi, önümüzdeki dört yılda ıslah imkanını destekledi. CHP’ye de ülkeyi yönetmek için yeterli olmadığı mesajını vererek uyarısını yeniledi.

Seçmen, İyi Parti’ye MHP’den daha çok oy vererek onu ödüllendirdi ama hiç bir ilde belediye başkanı vermeyerek cezalandırdı.

AK Parti-MHP ittifakından MHP’nin, AK Parti’den seçmen alarak karlı çıktığı anlaşılmaktadır.

Seçmen, diğer partilere, ‘marjinallikten çıkamadınız, ödülü hakketmiyorsunuz’ mesajını verdi.

Seçimle yerel ve genel yöneticilerin değiştirildiği ülkelerde, seçim sonuçlarına ve seçmenin kararlarına uymak, ödül veya cezanın nedenini kendisinde aramak, seçim yöntemini benimseyen herkes için zorunludur.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.