1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 3 ülke Libya yaptırımları için düğmeye bastı
3 ülke Libya yaptırımları için düğmeye bastı

3 ülke Libya yaptırımları için düğmeye bastı

Almanya, Fransa ve İtalya Libya'ya silah ambargosunu delen firma ve kişilere karşı yaptırım için Avrupa Birliği (AB) düzeyinde girişim başlatırken, yaptırım uygulanacak şirketler arasında bir Türk firmasının da olduğu öğrenildi.

A+A-

 

Almanya, Fransa ve İtalya Libya'ya silah ambargosunu delen firma ve kişilere karşı yaptırım için harekete geçti.

Alman haber ajansı dpa'nın verdiği bilgilere göre yaptırım uygulanacak şirket ve kişilerin listesi üzerinde uzlaşma sağlandı.

Listede yer alan şirket ve kişilerin silah sevkiyatı için gemi, uçak veya diğer lojistik kaynak sağlayarak 2011 yılından beri yürürlükte olan Birleşmiş Milletler (BM) ambargosunu ihlal ettikleri belirtildi.

AB çevrelerinden elde edilen bilgilere göre listede Türkiye, Ürdün ve Kazakistan'dan üç firma ile Libya'dan iki isim yer alıyor.

Listenin diğer AB üyesi ülkelere iletildiği ve yaz tatilinin ardından AB Bakanlar Konseyi'nin ilgili kurullarında görüşüleceği, yaptırım kararının bunun ardından kesinleşeceği belirtiliyor.

YAPTIRIM NELERİ ÖNGÖRÜYOR?

Yaptırım uyarınca söz konusu firma ve kişilerin AB'deki mal varlıklarının doldurulması, ayrıca Avrupalı firmaların bu firmalarla iş yapmasının engellenmesi öngörülüyor.

BM özellikle Ürdün, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) silah ve paralı asker sevkiyatıyla Libya'daki gerilimi tırmandırdığı görüşünde.

Türkiye ve BAE ocak ayında Berlin'de yapılan Libya Zirvesi'nde Libya'daki gruplara silah yardımı ve askeri destek vermeyi durdurma taahhüdünde bulunmuştu. Ancak BM verilerine göre o tarihten bu yana sevkiyatlar aynı şekilde devam ediyor. (Kaynak: DW)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.