1. YAZARLAR

  2. Oral Çalışlar

  3. 2019 gerginliği
Oral Çalışlar

Oral Çalışlar

Radikal
Yazarın Tüm Yazıları >

2019 gerginliği

A+A-

 

Demokratik rejimlerde, partiler iktidara gelir ve gider. Türkiye'de, bunu defalarca yaşadık. Tabii bu kez 15 yıldır iktidar olan bir parti söz konusu… İktidarın nimet ve gücünü kaybetmek kolay değil. Bu ihtimalin sarsıntılara yol açmaması, söz konusu olamaz. Bu nedenle endişeli bir ruh halinden söz etmek mümkün. Siyasette kazanmak da var, kaybetmek de..


 

16 Nisan 2017 Anayasa referandumundaki yüzde 51.4 (evet) /48.6(hayır) farkı, minimal bir fark. Az bir oy kaymasıyla, bütün “iktidar” değişebilir.

Son anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanına öyle yetkiler verdi ki; parlamento seçimi, tek başına çok fazla anlam ifade etmeyecek. Esas iktidarı belirleyen, Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak.

Tayyip Erdoğan'ın son zamanlarda çokça vurguladığı gibi, artık yüzde 40'larla iktidar olma günleri geride kaldı. Şimdi yüzde 50 artı bir oy almadan iktidar olmak mümkün değil.

AK Partinin adayı olarak Erdoğan, tek başına yüzde 50'inin üzerine çıkamazsa, bir dönem sona erer. MHP'yle seçim işbirliği, elbette mümkün. Öte yandan, iktidar partisinin önündeki kamuoyu yoklamaları da gösteriyor ki, Bahçeli'nin seçimin kaderini etkileyecek bir seçmen kitlesi kalmamış durumda.


Gerilim artıyor 

2019 belirsizliği AK Parti'de bir gerilim potansiyeline yol açıyor. Meral Akşener'in kurmayı planladığı partiye şimdiden yönelen ilgi, Abdullah Gül başta olmak üzere, AK Parti'nin kurucu üyelerinin, ağır toplarının bir çoğunun eleştirel pozisyonda olması; 2019'a giden yolda, handikaplar olarak dikkat çekiyor. Böyle bir ortamda, ana muhalefet partisi CHP'nin rolü de, giderek önem kazanabilir. Kılıçdaroğlu'nun, "Adalet" yürüyüşüyle sağladığı destek ve sempati, iktidar açısından yeni bir mesele olarak hesaba katılıyor… AK Parti kurmayları, son günlerde, Kılıçdaroğlu ve Akşener'e yönelik ağır ifadeler kullanıyorlar. Yargıyı etkileme potansiyeli olan açıklamalar yapılıyor… "Yakında bağlantıları ortaya çıkacak...", "Akşener'in partisine FETÖ desteği"…

Ana muhalefet liderini kriminalize edici bir hamlenin yol açabileceği sarsıntıları, şimdiden kestirmek kolay değil. Böyle bir konunun gündeme gelmesi, siyasi gelişmelerin kaderi açısından umut kırıcı.

Demokratik rejimlerde, partiler iktidara gelir ve gider. Türkiye'de, bunu defalarca yaşadık. Tabii bu kez 15 yıldır iktidar olan bir parti söz konusu… İktidarın nimet ve gücünü kaybetmek kolay değil. Bu ihtimalin sarsıntılara yol açmaması, söz konusu olamaz. Bu nedenle endişeli bir ruh halinden söz etmek mümkün. Siyasette kazanmak da var, kaybetmek de... Her şekilde, hayat yoluna devam edecek…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.