1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 20 bin yeni öğretmenden yalnızca 1’i Kürtçe için olacak
20 bin yeni öğretmenden yalnızca 1’i Kürtçe için olacak

20 bin yeni öğretmenden yalnızca 1’i Kürtçe için olacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Haziran 2020’de 19 bin 910 sözleşmeli öğretmen atayacak. Kürtçe için yalnızca 1 kontenjan tahsis edilmesi ise eleştirilere neden oldu.

A+A-

 

MEB, 2020 Haziran ayında yapılacak olan sözleşmeli öğretmen atama kontenjan listesi ile atama takvimi listesini yayımlandı.

"http://personel.meb.gov.tr" internet adresinden yayımlanan takvime göre, sözleşmeli öğretmen kadroları için 1-12 Haziran'da ön başvuru alınacak, sözlü sınav 6-25 Temmuz'da yapılacak, atama sonuçları 8 Eylül'de açıklanacak.

Kürtçe dahil 60 alanda öğretmen ataması

Bakanlık, Yaşayan Diller Lehçeler içerisinde Kürtçe’nin Zazaki lehçesinin yanı sıra 60 alanda öğretmen ataması gerçekleştirecek. Ancak Kürtçe için yalnızca 1 öğretmen alınacak.

En fazla atama yapılacak 10 branş arasında 2 bin 831 öğretmenle sınıf öğretmenliği ilk sırada yer alırken din kültürü ve ahlak bilgisi alanından bin 801, İngilizceden bin 739, Rusça’dan 2 öğretmenin ataması gerçekleştirilecek.

Yine yiyecek içecek hizmetleri branşından 85, Hayvan Sağlığı branşından ise 3 öğretmen araması yapılacak. Atama için başvurularda taban puan 50 olacak.

Kürtçe için ayrılan kontenjana tepki

MEB’in Haziran 2020’de yapılacak olan sözleşmeli öğretmen atamaları için Kürtçe’ye yalnızca 1 kontenjan ayırılmasını eleştiren Prof. Dr. Abdullah Kıran, bu duruma tepki gösterdi.

Kıran, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “MEB Haziran 2020’de yapılacak olan sözleşmeli öğretmen atama kontenjanlarına, 20 bin öğretmen içinde 1 tane de Kürtçe öğretmeni  kadrosu tahsis etmiştir. Bu ülkenin eşit statüdeki vatandaşları olarak sevincimiz sonsuzdur” dedi.

Prof. Dr. Abdullah Kıran, paylaşımına şunu da elkedi:

“Fakat şunu da bilelim, bu dorumun %95 oranında müsebibleri; Kürtlük davasının savunuculuğunda bulunanları Kürt çocuklarına; "seçmeli Kürtçe dersin seçmemesi" için kampanya açıp buna sebep olanlarda olduğunu bilelim.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.