1. YAZARLAR

  2. Sedat Ergin

  3. 15 Temmuz’da Araf’taki binbaşı
Sedat Ergin

Sedat Ergin

Hürriyet
Yazarın Tüm Yazıları >

15 Temmuz’da Araf’taki binbaşı

A+A-

Olay Malatya’da, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin komutanlık karargâhının ikinci katındaki makam odasında geçiyordu.

Odanın bir tarafında Orgeneral Huduti ve emir subayı Binbaşı Sedat Kaya duruyordu. Bu gruba daha sonra İkinci Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun da katılacaktı.

Karşı tarafta ise Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı’nı ele geçirmiş olan darbecilerin gönderdiği sıkıyönetim ilanı ve sıkıyönetim atama emirlerini kabul ettiklerini bildirerek darbeye katılan iki tuğgeneral ve bir albay vardı: Tuğgeneral Serdar Sevgili, Tuğgeneral Zeki Karataş ve Kurmay Albay Bahadır Erdemli...

Orgeneral Huduti, Binbaşı Kaya’ya izin vermedi ve şöyle dedi: “Hayır, kan dökülmeden halledeceğiz...”

Binbaşı Kaya, daha sonra verdiği savcılık ifadesinde yaşanan durumu şöyle anlatacaktı: “Komutanıma birkaç kez ‘Bunları halledebiliriz’ dedim. O, ‘İkna suretiyle halledelim’ dedi, güzellikle hallolmasını istiyordu, çok kan akabileceğini düşünüyordu. Bu sebeple buna yanaşmıyordu. Eğer komutanım bana emir verse idi gözümü kırpmadan ölüme giderdim.”


Binbaşı Sedat Kaya’nın hapse girmesine yol açan ihbar notu.


Darbecilerle koridorda boğuşma görüntüleri

Aslında YouTube’da da izlenebilen, İkinci Ordu Karargâhı’nın ikinci katındaki makam odasının kapısının üstündeki güvenlik kamerasının kayıtları, Binbaşı Kaya’nın o gece darbecilerle sürekli bir itişme-boğuşma-çatışma hali içinde olduğunu gösteriyor.

 

 

Yazının devamı için tıklayın

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.