1. HABERLER

  2. KÜLTÜR -SANAT

  3. 14 yılda 20 bin kelime topladı, ilk Kürtçe bitki sözlüğünü yazdı
14 yılda 20 bin kelime topladı, ilk Kürtçe bitki sözlüğünü yazdı

14 yılda 20 bin kelime topladı, ilk Kürtçe bitki sözlüğünü yazdı

A+A-

Diyarbakır’da yaşayan Ziraat Mühendisi Ahmet Kasımoğlu, 14 yıl süren bir araştırmanın sonunda ilk Kürtçe bitki isimleri sözlüğünü yazdı. Türkiye’deki Kürt kentlerinde ve Kürdistan Bölgesi’ni gezerek bitki isimlerini öğrenen Kasımoğlu, 20 binden fazla kelime topladı.

Adı Ahmet Kasımoğlu, emekli ziraat mühendisi. Ancak birçok kişi onu mesleğinden çok 14 yılını harcadığı Kürtçe sözlüğüyle tanıyor. Kasımoğlu, bölgenin değişik illerinde görev yaparken, bitkilerin Kürtçe isimlerini derleyerek, ilk Kürtçe bitki isimleri sözlüğünü yazdı.

Amerika’nın Sesi’nden Mahmut Bozarslan’ın haberine göre; Kasımoğlu’nun sözlük macerası 1974’lere kadar gidiyor. O dönemde Bingöl Kültür Derneği başkanı olan Kasımoğlu, böyle bir sözlük yazılması gerektiğini düşünüyor. Fakat kısıtlı imkânlar nedeniyle bu fikrini hayata geçiremiyor. Aradan geçen zamanda üniversiteye giden Kasımoğlu, ziraat fakültesinden mezun oluyor. Bölge illerinde görev yapmaya başlayınca, aradığı fırsat eline geçiyor. Görevi gereği gezdiği yerlerde bitkilerin Kürtçe isimlerini not etmeye başlıyor. Kasımoğlu o günleri şöyle anlattı: ”Ben Ziraat mühendisiyim işim bu. Gençken dikkatimi çekti. Gezdiğim yerlerde baktım farklı farklı isimler var, bunların toplanmasının iyi olacağını düşündüm. 1999 yılında başladım. İlk olarak sadece otları yazdım sonra baktım bütün bitkileri yazmam lazım. Başladığım zaman anneme söyledim. Gidip bir sürü ot toplayıp getirdi. Hepsini tek tek tanıttı. Bu çalışmama ivme oldu. Halkımızın ihtiyacıdır diye düşündüm. Böyle eser ortaya çıkarırsak iyi olacağını düşündüm. Önce kendi çevremden başladım. Onlardan topladım. Böyle böyle 20 bin kelime oldu.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum