
10 bin Peşmerge Rojava Yolunda
Kürdistan Bölgesi’nde eğitim gören ve sayıları 10 bine çıkacak olan Roj Peşmerge Birliği (Rojava peşmergeleri), Rojava’ya geçeceklerini belirtiyor.
Şengal’in Sınune kasabasında konuşlanan Rojavalı peşmergeler, PKK’ye bağlı YBŞ güçleri tarafından engellenmiş ve akabinde çatışma meydana gelmişti.
Peşmerge ile YBŞ’liler arasında 3 Mart’ta çıkan çatışmanın ardından, bölgede tansiyon yükseldi.
Rûdaw’a konuşan Roj Peşmerge Birliği Genel Komutanı Şervan Derki, “6 bin Roj Peşmergesinin 3 bini, Güney Kürdistan - Rojava sınırında 80 kilometrelik alan boyunca konuşlanmış durumda” dedi.
Derki, peşmergenin Rojava’ya gitmesini ABD’nin istediğini vurgulayarak, “İran ve Suriye bunu istemedi, PKK de engel oldu” şeklinde konuştu.
“Patlamaya hazır bomba gibi”
“Şengal ve çevresi patlamaya hazır bomba gibi. Her an patlama ihtimali bulunuyor...” bu sözler bir Sınune sakinine ait.
Kasabada yaşayanlar, çok sayıda silahlı grup gördüklerini, üstelik hepsinin sinirli ve birbirine her an silah doğrultabilecek potansiyelde olduğunu belirtiyor.
3 Mart 2017’de Şengal’in kuzeyinde Hanesur yerleşim bölgesinde, Peşmerge ve PKK’ye bağlı grup arasında çatışma meydana geldi. Herkes bu tür bir çatışmayı tahmin ediyordu.
Çatışmanın durdurulmasının ardından Ezidhan Savunma Güçleri Komutanı Haydar Şeşo, “Çatışmalar mutlaka tekrardan yaşanacak” dedi.
Roj Peşmergeleri 2012 yılında Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin desteğiyle oluşturuldu. Güç, Rojava Kürtlerini korumak amacıyla kuruldu. Ancak Demokratik Birlik Partisi (PYD), peşmergelerin Rojava’ya girmesi halinde savaş çıkacağını duyurdu. Fakat Rojava’da yaşanmayan çatışma Hanesur’da yaşandı.
“ABD istedi, PKK karşı çıktı”
Şervan Derki, “Planımız, önümüzdeki süreçte peşmergemizin sayısını 10 bine çıkarmak. Halihazırda yeni katılan peşmergelerin eğitim devresi sürüyor. ABD resmi bir şekilde bizden hazırlanıp Rojava’ya geçmemizi istedi ancak PKK ve YPG karşı çıktı” şeklinde konuştu.
Bu engellemede sadece PKK ve YPG’nin olmadığını düşünen Derki, onlardan daha büyük güçlerin bu oyunu oynadığını söyleyerek, “Roj Peşmergeleri’nin Rojava’ya geçmesini İran ve Suriye engelliyor” dedi.
Derki, Hanesur’da yaşanan bazı şeyleri ilk kez Rûdaw’la paylaştı:
“İlk ateşi açan onlardı ve biz ondan sonra ateş açmaya başladık. PKK güçleri, kendilerinden 7 kişinin öldürüldüğü açıklaması doğru değil, ölenlerin sayısı daha çoktu. Ölenlerden 6’sı Ezidi Kürtlerindendi ve yaşları küçüktü. Savaşta zayıflardı. Onları kullandılar. Ayrıca HPG gerillalarından da 4 kişi öldürüldü. Onları Rojava’nın Derik bölgesinde toprağa verdiler. Bunlardan biri üst düzey komutandı.”
Peşmerge komutanı bu çatışmada kendilerini başarılı olarak görüyor: “PKK’nin Şengal’deki Genel Komutanı art arda bizden çatışmayı durdurmamızı istedi ancak çatışmayı başlatan onlardı. 3 askeri araçlarını yaktık, daha sonra çatışmayı durdurduk.”
PKK’nin, Hanesur’da peşmergenin bulunmasından rahatsızlık duyması hakkında ise Derki, “Roj Peşmergeleri bütün kaçak yollarını kapattı. PKK asıl buna sinirlendi ve bu nedenle çatışma çıktı.”
2 saatlik çatışma 300 ailenin göçmesine yol açtı
Sınune 2014’ün sonlarında IŞİD tarafından işgal edildi. Peşmerge Güçleri 2015’te Şerfeddin Türbesi’nden Sınune’ye geldi. YPG güçleri ise Rojava’dan Hanesur’a ulaştı. Bu iki bölge, Güney Kürdistan - Rojava sınırında en çok yoğunluğun olduğu yerdi.
Bölgede bu kez PKK’ye bağlı gruplar ve peşmerge arasında çıkan çatışmalardan dolayı kasaba sakinleri birkez daha evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kasaba sakinleri yakın gelecekte tehlike altında olacaklarını hissediyorlar.
Said Sınune isimli esnaf, bölgelerinde bir kez daha çatışma çıkarsa kolay kolay durdurulmayacağına inandığını söyleyerek, “Bu kasabayı görüyor musunuz, işte burası çatışma çıkmadan önce ticaret merkezi olarak biliniyordu. IŞİD’den sonra evlerine köylerine geri dönenler bu çatışmayla birlikte tekrar göçmek zorunda kaldılar. Çoğu kimse çocuklarını Duhok ve Zaho’ya yerleştirdi. Bir bölümü ise Şengal Dağı’na yerleşmiş” şeklinde konuştu.
Sınune Asayişi’nden edinilen bilgiye göre, kasabadan 300 aile göç etti. Bir kısmı ise çatışmaların durmasıyla geri döndü.
Said Sınune, “Kalabalık bir peşmerge grubu burada toplanmış ve hepsi hazırolda bekliyor. Evet çatışma durduruldu ancak bölge halkı inancını kaybetmiş. Çünkü IŞİD’den sonra Şengal’in savaş merkezine döneceğine inanıyorlar.”
Bölgede peşmergenin yanı sıra PKK’ye bağlı gruplar da Rojava’dan getirdikleri ağır silahlarla bulunuyor.
PKK’nin 3 tankı
Peşmerge komutanlarından biri, “Rojava’dan 3 tank ve çok sayıda zırhlı araç Hanesur’a getirilmiş. Bu demek oluyor ki bölge kısa vaadede istikrara kavuşmayacak” dedi.
İsminin açıklanmasını istemeyen peşmerge yetkilisi, “PKK burada bize saldırırsa biz savaşı Rojava’ya taşırız. Roj Peşmergelerinin sayıları az değil ve orada daha sert bir yanıt verebilir” şeklinde konuştu.
Şengal Peşmerge Güçleri Genel Komutanı Serbest Lezgin, aynı zamanda Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi. O, “Umarız bu PKK’nin son hatası olur, çünkü ne zaman akılsızlık yaparlarsa cevabını alırlar” açıklamasında bulundu.
Kandil’in eveti ve hayırı
Bölgedeki Şengalliler, çatışma başlamadan önce PKK’lilerin halk arasında, “Peşmerge kıyafeti giymiş Türk askerleri Şengal’e saldırıp Ezidileri öldürmek istiyor” söylentisi yaydığını anlatıyor.
Konu hakkında Serbest Lezgin, “Bu asılsız bir iddiadır çünkü yaşananlar PKK’nin hatalarından dolayı yaşandı ki peşmerge tek başına PKK’ye yeter. Çünkü askeri olarak PKK’yi pek de hesaba katmıyoruz” dedi.
En çok tartışılan konulardan biri ise PKK’nin Şengal’den ne zaman çekileceği.
Lezginin buna cevabı şöyle:
“Toplantıda bu soruyu kendilerine yönelttik ve komutanları Heval Agid, ‘Çıkarız ancak daha görevimiz tamamlanmadı’ dedi. Ancak Şengal’den çıkıp çıkmamaları kendi kararları olmayacak. Kandil’den gelecek evet ve hayırı bekliyorlar.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.