1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 1 yıldır tutuklu olan 2 lider açlık grevine başladı
1 yıldır tutuklu olan 2 lider açlık grevine başladı

1 yıldır tutuklu olan 2 lider açlık grevine başladı

Katalonya Özerk Bölgesi’nde 1 Ekim 2017’de düzenlenen bağımsızlık referandumuna liderlik ettikleri için tutuklanan Katalan siyasetçi Jordi Sanchez ve Jordi Turull açlık grevine başladı.

A+A-

 

İspanya'da Katalanların bağımsızlığı için mücadele eden iki bağımsızlık yanlısı lider açlık grevine başladığını duyurdu. Yaklaşık bir yıldır hapiste olan Jordi Sanchez ve Jordi Turull İspanya mahkemelerinin haksız muamelesini protesto için eyleme başladığını açıkladı.

 

‘Adil yargılama talebi’

Katalan hükümeti tarafından yayınlanan yazılı açıklamada Sanchez ve Turull'un "Adil yargılanma hakkından asla vazgeçmeyeceğiz" dediği belirtildi. Açlık grevi kararı sonrası İspanya hükümetinden yapılan açıklamada ise bağımsızlık yanlısı siyasetçilerin yasa önünde diğer vatandaşlarla aynı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca Katalan liderlerin adil bir yargılama sürecinden geçeceği vurgulandı.

9 Katalan siyasetçi tutuklandı!

Sanchez ve Turull, Katalonya'nın İspanya'dan bağımsızlık girişimi sonrası tutuklanan dokuz bağımsızlık yanlısı lider arasında yer alıyor. Sanchez ve Turull, Barcelona'da bir hapishanede tutuluyor. Savcılığın isyan suçlamasıyla Sanchez için 17, Turull için 16 yıl hapis cezası istemesi bekleniyor. Gözaltında tutulmalarına gerekçe olarak Katalanların ‘bağımsızlık girişimini canlandırma riski ve ülkeden kaçma ihtimali’ gösteriliyor.

Ne olmuştu?

Katalonya Özerk Bölgesi, 1 Ekim 2017’de bağımsızlık referandumu düzenledi. 27 Ekim’de de tek taraflı bağımsızlık ilanetmişti. Bunun üzerine İspanya Parlamentosu Katalonya Özerk Yönetimini askıya almış, bölgesel meclisini lağvederek yeni seçim kararı almıştı. Katalan hükümeti ise referandumda seçmenlerin yüzde 43'ünün sandığa gittiğini ve bunların yüzde 90'ının bağımsızlık yönünde oy kullandığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.