1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 1 Kasım’ın sonucu 1 etkene bağlı
1 Kasım’ın sonucu 1 etkene bağlı

1 Kasım’ın sonucu 1 etkene bağlı

KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Türkiye’de 1 KAsım’da seçim sonucunu etkileyecek ana etkenin katılım oranı olduğunu söyledi.

A+A-

Kutuplaşma nedeniyle 38 milyon seçmenin tercihinin belli olduğunu ifade eden Ağırdır, şöyle konuştu:

 

“Toplumda biriken gerilime karşın oy dağılımında 7 Haziran sonuçlarına göre Ankara katliamı öncesi itibarıyla, henüz çok büyük, radikal bir değişim gözlenmiyor. 1 Kasım’da kabaca 7 Haziran ile aynı fotoğrafı görebiliriz demek mümkün. Ancak 7 Haziran’dan farklı olarak 1 Kasım seçimindeki tabloyu toplumun güvenlik arayışı belirleyecek.”

 

7 Haziran seçiminden bu yana siyaset çözümsüzlüğün içine sıkıştığından seçime katılımın genel olarak düşük kalabileceğini belirten KONDA Genel Müdürü, şöyle devam etti:

 

“Kutuplaşmanın arttığı, siyasetin çözüm üretmekte tıkandığı yıllarda seçime katılımın yüzde 80’in altına düştüğünü biliyoruz. Bu noktada 1 Kasım seçimlerine katılım oranı 7 Haziran’a kıyasla düşük olabilir. Burada 1 Kasım akşamı hepimizin dikkat kesileceği iki mesele var. 1) 7 Haziran’daki geçerli 46 milyon oy, bu kez kaç olacak? 2) AK Parti çekirdek oy sayısı 18 milyonun ne kadar altında ya da üstünde olacak?”

 

ANDY-AR’ın sahibi Faruk Acar ise, “Ankara katliamı seçmenlerin tercihlerini etkiledi mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

 

“Bu 1 Kasım’ı aşan, parti veya devletin dışında bir olay. Ankara’daki patlama daha ziyade Ortadoğu’daki gelişmeler, son günlerde Suriye ve Rusya’nın gündemde oluş konuları ile ilinti kurularak algılanıyor. Şayet bu okuma doğru ise seçmen tercihlerinde önemli oranda bir değişim yaratmayacaktır.”

 

Ekim ayında yaptığkları araştırmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşüş yaşadığını ifade eden Acar, şöyle devam etti:

 

“Erdoğan’ın yüzde 25 ile birinciliği üstlendiği listede Davutoğlu ikinciliği yüzde 17.8 ile aldı. Aynı araştırmaya göre, Kemal Kılıçdaroğlu çok az bir farkla yüzde 17.7 ile üçüncülüğünü korudu. Yaklaşık 1.5 puan düşüş yaşayan Demirtaş’ın beğeni oranı yüzde 10.0, Devlet Bahçeli’nin beğeni oranı ise yüzde 5.7.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.